Σε γραμμή προληπτικής πίστωσης τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Σε γραμμή προληπτικής πίστωσης τα 11 δισ. του ΤΧΣ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με τον σημαντικό κάβο των τεστ αντοχής των τραπεζών να έχει ξεπεραστεί, και με τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Κυριακής να επιβεβαιώνουν ότι τα περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες αλλά θα γίνουν το βασικό συστατικό μιας λύσης για έξοδο από το Μνημόνιο, Αθήνα και Βρυξέλλες κινούνται στα τελικά βήματα σχεδιασμού της επόμενης μέρας για την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κινηθεί γύρω από το τι θα είναι πιο αξιόπιστο για τις αγορές, που θα γίνει ο πιο αυστηρός κριτής της Ελλάδας από εδώ και μπρος, κάτι που φαίνεται να γνωρίζει και η ελληνική πλευρά. Σε αυτό που συγκλίνουν και οι δύο πλευρές είναι σε μία ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, σε περίπτωση που την επόμενη χρονιά αντιμετωπίσει δυσκολία στην έξοδό της στις αγορές. Αυτή η γραμμή υπάρχει ήδη σχεδιασμένη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) για χώρες που θα χρειαστούν κάτι τέτοιο γνωστό και ως ECCL. Ομως στην περίπτωση της Ελλάδας Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια ευελιξία στην εφαρμογή της. Η «Κ» παρουσιάζει με περισσότερες λεπτομέρειες ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος που συζητείται τώρα στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτο βήμα είναι η έγκριση του ποσού που η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση, και αυτό θα είναι περίπου τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Αυτό το ποσό εκτός από τη χρήση της πιστοληπτικής γραμμής θα έχει και μία δεύτερη, αυτής της μείωσης του χρέους. Το χρέος με την επιστροφή των 11 δισ. θα μειωθεί 6 μονάδες του ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν και στη συνέχεια πολλαπλασιαστικά οφέλη από αυτή τη μείωση, μετατρέποντας το 2020 το χρέος βιώσιμο και μέσα στον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεύτερον, η πιστοληπτική γραμμή που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έχει διάρκεια ενός έτους. Το έτος θα χωριστεί σε τρίμηνα, στα οποία η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Για να έχει πρόσβαση η Ελλάδα σε αυτή τη γραμμή θα πρέπει να πληρεί κριτήρια και να δεσμευτεί σ’ ένα νομικό κείμενο με τους δανειστές της (οι Ευρωπαίοι το ονομάζουν Μνημόνιο αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα μείνει αυτή η ονομασία). Θα είναι μία γραπτή δέσμευση της Ελλάδας ότι δεν θα γυρίσει στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων αλλά και μια σειρά από 10 μεγάλες μεταρρυθμίσεις «που θα διαλέξει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση». Αυτές τις μεταρρυθμίσεις είχε ξεκινήσει να παρουσιάζει ο κ. Στουρνάρας τον περασμένο Απρίλιο σε μορφή σχεδίου για την ανάπτυξη. «Πέρα από τις 8 σελίδες που είδαμε τότε, δεν έχουμε ξαναδεί τίποτε» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ στην Αθήνα φαίνεται να βρίσκονται στην τελική γραμμή για την παρουσίασή του.

Αν η Ελλάδα όντως χρειαστεί αυτά τα χρήματα από την πιστοληπτική γραμμή, τότε εκτός από τις αρχικές της δεσμεύσεις θα περάσει και δεύτερο έλεγχο στα δημοσιονομικά της στοιχεία και στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Ομως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι ελληνική πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα. Αλλωστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 δεν θα ξεπεράσουν τα 10 – 15 δισ. οπότε η κάλυψη των αναγκών από τις αγορές δεν είναι αδύνατη.

Η αξιολόγηση σε αριθμούς

19 συμμετέχουσες χώρες.

130 συμμετέχουσες τράπεζες.

81,6% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού καλύφθηκε.

Ανω των:

• 6.000 εμπειρογνωμόνων συμμετείχαν στις τραπεζικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

• 119.000 οφειλετών αναλύθηκαν λεπτομερώς.

• 170.000 στοιχείων που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις αναπροσαρμόστηκε η αξία.

• 850 μοντέλων σχηματισμού προβλέψεων και προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης (CVA) επαληθεύτηκαν.

• 5.000 τίτλων αναπροσαρμόστηκε η αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή