Οι εργασίες στο ρέμα Εσχατιάς

Οι εργασίες στο ρέμα Εσχατιάς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, στο τμήμα του που διανύει τον αστικό ιστό. Ωστόσο, για να λειτουργήσει το έργο πρέπει να ολοκληρωθούν τα δίκτυα ομβρίων υδάτων στους δήμους από όπου διέρχεται, ειδάλλως σε κάθε καταιγίδα το νερό θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αντί του υπογειοποιημένου ρέματος… τον δρόμο.

Το ρέμα της Εσχατιάς, μήκους 11 χιλιομέτρων, ξεκινά από τους πρόποδες της Πάρνηθας και φθάνει στον Κηφισό στο Περιστέρι, αφού διασχίσει το Μενίδι (Αχαρνές), το Καματερό, το Ζεφύρι, τα Νέα Λιόσια (Ιλιον) και τους Αγίου Αναργύρους. Προ δεκαπενταετίας αποφασίστηκε από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ ως πιο πρόσφορη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούσε, ο εγκιβωτισμός του (διευθέτηση), με αύξηση της διατομής του. Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 τμήματα:

• Το πρώτο, μήκους 1 χιλιομέτρου, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μία δεκαετία. Είναι το τμήμα του ρέματος που διέρχεται κάτω από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου (από την οδό Φλέβας) και χύνεται στον Κηφισό.

• Το δεύτερο, μήκους 920 μέτρων, κινείται κατά μήκος της οδού Φλέβας. Εχει προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με διετή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων με τον εργολάβο (απομένει η κάλυψη περίπου 300 μέτρων και η κατασκευή αντλιοστασίου).

• Το τρίτο, μήκους 3,3 χιλιομέτρων, καλύπτει το κομμάτι από το Ιλιον (οδός Ευριπίδου) έως την Πάρνηθα. Η σύμβαση υπεγράφη το καλοκαίρι του 2012 με κοινοπραξία 3 εταιρειών και προϋπολογισμό 72,7 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο δίδυμων αγωγών και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015.

• Τέλος, το τελευταίο αφορά… το πρώτο τμήμα, από τη λεωφόρο Πάρνηθας έως το Ιλιον, μήκους 4,8 χλμ., και περιλαμβάνει και τη διευθέτηση των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου και Πικροδαφνέζας (συνολικά 6,5 χλμ.). Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 86 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2015.

Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Υποδομών, το διευθετημένο κομμάτι του ρέματος δεν είχε προβλήματα στις πλημμύρες του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, για να λειτουργήσει σωστά το έργο και να αποδώσει, πρέπει να ολοκληρωθεί το δίκτυο ομβρίων των περιοχών από όπου περνάει. Ειδάλλως η Εσχατιά (που έχει μετατραπεί από ρέμα σε αγωγό) δεν θα μπορεί να συλλέξει το νερό των περιοχών από όπου διέρχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή