Εξερράγη πύραυλος της ΝΑΣΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μη επανδρωμένος πύραυλος που επρόκειτο να εκτοξευτεί προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του από την πολιτεία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Η ρουκέτα Antares, κατασκευασμένη από την Orbital Sciences Corp., ανεφλέγη και εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα αφότου εκτοξεύθηκε από το Κέντρο Ουάλοπς. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο για ποιο λόγο συνέβη το ατύχημα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη εκτόξευση -η τρίτη αποστολή της NASA με εξωτερική ανάθεσηκαθυστέρησε λόγω της παρουσίας ενός γιοτ στη ζώνη κινδύνου.

Ο πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2.200 κιλά προμηθειών για τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται εκεί. Ανάμεσα στις προμήθειες περιλαμβανόταν και υλικό με το οποίο οι αστροναύτες θα κατάφερναν να μετρήσουν τη ροή του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο όπως εξάλλου και να προχωρήσουν στην ανάλυση μετεωριτών. Επίσης περιλαμβάνονταν εργαλεία με τα οποία θα μετρούνταν η ανάπτυξη μπιζελιών σε τροχιά αλλά και οι αντιδράσεις του ανθρωπίνου σώματος στα διαστημικά ταξίδια, ενώ μετέφερε περί τα 600 κιλά τρόφιμα, όπως προπαρασκευασμένα γεύματα και κατεψυγμένες κροκέτες καβουριού.

«Θα καταλάβουμε τι συνέβη, ελπίζουμε γρήγορα, και τα πράγματα θα επιστρέψουν στον προγραμματισμένο δρόμο τους» δήλωσε ο Φρανκ Κούλμπερτσον, αντιπρόεδρος της Orbital Sciences, τονίζοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε στο ατύχημα καθώς και ότι ήδη μία ομάδα εμπειρογνωμόνων μελετά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια του ατυχήματος. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, κάποιος από το προσωπικό της εταιρείας να έθεσε σε λειτουργία τον μηχανισμό καταστροφής της ρουκέτας όταν κάτι πήγε στραβά κατά την εκτόξευση αλλά δεν ήταν σίγουρος. Η εξέταση των συντριμμιών είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί.

Συστάσεις σε κατοίκους

Ο Κούλμπερτσον κάλεσε τους περιοίκους να αποφύγουν την περιοχή του δυστυχήματος καθώς ο πύραυλος μετέφερε και επικίνδυνα υλικά. «Σίγουρα μην πάνε να μαζέψουν αναμνηστικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή που αυτά συνέβαιναν στις ΗΠΑ, η Ρωσία απέστειλε τη δική της αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χθες. Επρόκειτο για μία από καιρό προγραμματισμένη αποστολή και δεν είχε καμία σχέση με την έκρηξη του αμερικανικού πυραύλου.

Πάντως οι εμπειρογνώμονες δεν πρόκειται να καταλήξουν στα αίτια της εκρήξεως προτού μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα. Σίγουρα, όμως, η έρευνα θα επικεντρωθεί στους κινητήρες ΑJ-26. «Πρόκειται για τροποποιημένους ρωσικούς κινητήρες που αρχικώς είχαν αναπτυχθεί για τον κακότυχο σοβιετικό πύραυλο Ν-1. Φυσικά έχουν εκσυγχρονιστεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας τέτοιος κινητήρας εξερράγη στο έδαφος στο πλαίσιο δοκιμών στην αρχή του χρόνου» υποστηρίζει ο γνώστης θεμάτων τεχνολογίας Διαστήματος και ανταποκριτής του BBC, Τζόναθαν Αμος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή