Τιμ Κουκ: «Ομοφυλόφιλος και περήφανος»

Τιμ Κουκ: «Ομοφυλόφιλος και περήφανος»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σεξουαλικό του προσανατολισμό επέλεξε να δημοσιοποιήσει ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, γράφοντας σε άρθρο περιοδικού «Eίμαι ομοφυλόφιλος και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό», ενώ επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να συνδράμει όλους όσοι φοβούνται να φανερώσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος και το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έκανε ο Θεός», έγραψε ο Τιμ Κουκ στο εβδομαδιαίο περιοδικό Bloomberg Businessweek που κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ακτιβιστή, αλλά αντιλαμβάνομαι πόσα πολλά κέρδισα από τις θυσίες των άλλων», εξηγεί ο Τιμ Κουκ. Πρόκειται, ωστόσο, για τη δημοσιοποίηση ενός στοιχείου της ταυτότητάς του που ήταν γνωστό έστω και αν δεν συζητιόταν ποτέ στη Σίλικον Βάλεϊ.

«Πρόκειται για τον πρώτο διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας από τη λίστα των 500 του περιοδικού Fortune που αποκαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος και είναι βέβαιο ότι η κίνησή του θα κάνει τον κόσμο των επιχειρήσεων λιγότερο ομοφοβικό», εξηγεί η Μαριάν ΝτάμπιΜπερκ της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων DignityUSA. «Σίγουρα θα διευκολύνει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

Το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ νιώθει ότι μπορεί να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος και μάλιστα με τη στήριξη του προέδρου του δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο. Το 2007 ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, λόρδος Μπράουν, αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσiως τις ερωτικές του επιλογές, αφού προηγουμένως τις είχε αποκαλύψει ο σύντροφός του. Μετά τη δημοσιοποίηση εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του.

«Αποφασίζοντας να μιλήσει δημοσίως για τη σεξουαλικότητά του, ο Τιμ Κουκ έγινε πρότυπο και θα επιταχύνει τις αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο», ανέφερε σε ηλεκτρονική επιστολή του προς το πρακτορείο Reuters ο λόρδος Μπράουν. Βέβαια, λένε αναλυτές, απομένει να δούμε κατά πόσο η αποκάλυψη του Κουκ πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της εταιρείας του στις πιο συντηρητικές αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, του Ιράν και της Αφρικής. Ο λόγος που έκανε τον Κουκ να προβεί στην αποκάλυψη παραμένει ασαφής, αλλά έρχεται σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τη νομιμότητα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η αλήθεια είναι ότι αν και ο Κουκ δεν μιλούσε ποτέ ανοικτά τουλάχιστον για τον ερωτικό του προσανατολισμό, είχε επανειλημμένως τοποθετηθεί κατά των διακρίσεων εναντίον τόσο των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών όσο και των διεμφυλικών και πιο πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, στη γενέτειρά του Αλαμπάμα.

Ενθουσιώδη σχόλια

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι είναι τουλάχιστον ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος ενταγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας που αποκαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Η αποκάλυψη του Κουκ έγινε δεκτή με ενθουσιώδη σχόλια στο Twitter, ενώ ο πρόεδρος της Αpple, Αρτ Λέβινσον, χαρακτήρισε «θαρραλέα» τη στάση του. «Η απόφασή του να μιλήσει θα συμβάλει στην πρόοδο της ισότητας και στην κοινωνική ένταξη όχι αποκλειστικά και μόνο στον επιχειρηματικό κόσμο», ανέφερε ο Λέβινσον σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. «Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και ολόκληρης της εταιρείας είμαστε πολύ υπερήφανοι που ο Τιμ ηγείται της Apple».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή