Φθηνό και γρήγορο Internet για όλους

Φθηνό και γρήγορο Internet για όλους

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Αντιγράφω: «Την εντολή στους επιτελείς του να βρουν τρόπους διάθεσης στο ευρύ κοινό φθηνής και ταχείας πρόσβασης στο Internet έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός. Τη μελέτη του εγχειρήματος ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων. Ο σκοπός είναι να αποκτήσει και η Ελλάδα πρόσβαση στο Διαδίκτυο με κόστος παραπλήσιο εκείνου των άλλων ευρωπαϊκών χωρών…

Για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν και αξιωματούχοι της E.E., προκειμένου όλες οι ενέργειες για “φθηνό και γρήγορο Internet” να είναι ενταγμένες μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H παρέμβαση του πρωθυπουργού κρίθηκε αναγκαία ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός προώθησης μιας υπηρεσίας που παίζει ρόλο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των επαγγελματιών και των πολιτών με ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και επαγγελματικής πληρότητας».

Στοιχηματίζω ότι όσοι διαβάσατε το παραπάνω κείμενο θα νομίζετε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το κείμενο αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με φθηνό Internet και δωρεάν Wi-Fi πρόσβαση σε όλους. Λάθος! Το παραπάνω κείμενο είναι ένα απόσπασμα από δημοσίευμα στο «Βήμα» της 16ης Μαρτίου 2003 και ο πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Σημίτης ο δε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών! Βλέπετε πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια. Σαν τα νιάτα, «τα καημένα τα νιάτα, τι γρήγορα που περνούν», όπως λέει και ένα παλιό τραγούδι! Πέρασαν ακριβώς 11,5 χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα του γρήγορου Internet.

Το οποίο κρίθηκε αναγκαίο «ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός προώθησης μιας υπηρεσίας που παίζει ρόλο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των επαγγελματιών και των πολιτών με ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και επαγγελματικής πληρότητας».

Και πολύ πιο πρόσφατα, ένας άλλος πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς σε μια συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη, λέει ότι «η κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην εγκατάσταση και παροχή δωρεάν wi-fi internet σε όλη την ελληνική επικράτεια μέσα στο επόμενο έτος». Μάλιστα, η δήλωση αυτή χλευάστηκε από πολλά ΜΜΕ, τόσο ηλεκτρονικά όσο και παραδοσιακά. Και όμως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει απόλυτο δίκαιο. Το γρήγορο και καθολικό Internet είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, η ενασχόλησή μας με τις βλακείες που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά στην τηλεόραση, μας έχει θολώσει τόσο την κρίση και μας έχει αλλοτριώσει τη λογική, που δεν μπορούμε πια να αντιληφθούμε προς τα πού είναι το συμφέρον μας και το συμφέρον του τόπου μας.

Ελάτε να δούμε τι γίνεται σε κάποια άλλη χώρα στην οποία δεν χλευάζουν τον πρωθυπουργό τους, όταν μιλά για το Internet. Αναφέρομαι στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί οι πολιτικοί αντί να ασχολούνται με την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων με τους ψηφοφόρους τους, προσπαθούν να αναπτύξουν τη χώρα και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2011, ένα πρόγραμμα με κωδική ονομασία Super Connected Cities, βάσει του οποίου θα διαθέσει £100 εκατομμύρια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις 10 περιοχών προκειμένου να εγκαταστήσουν γρήγορο Internet. Τον Μάιο του 2012, προστέθηκαν άλλα £50 εκατομμύρια στο πρόγραμμα το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2015. Η επιχορήγηση είναι £3.000 ανά επιχείρηση και αφορά επιχειρήσεις με έδρα τις πόλεις: Aberdeen, Belfast, Birmingham, Brighton and Hove, Bristol, Cambridge, Cardiff, Coventry, Derby, Derry/Londonderry, Edinburgh, Leeds and Bradford, Liverpool, London, Manchester, Newcastle, Newport, Nottingham, Oxford, Perth, Portsmouth, Salford, και York.

Το σκεπτικό του προγράμματος είναι απλό: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει τις αστικές περιοχές να δημιουργήσουν και να προσελκύσουν νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, διευκολύνοντας την προσπέλαση σε νέες αγορές, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και εξυπηρέτηση των πελατών, με τον περιορισμό των δαπανών πληροφορικής τόσο σε εξοπλισμό όσο και λογισμικό, μέσω του cloud computing. O Matthew Hancock, Business Minister, δήλωσε ότι «το να μην είναι online οι επιχειρήσεις δεν είναι αποδεκτή επιλογή.

Κάθε μικρή επιχείρηση που συναντώ, μου τονίζει ότι μια γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη». Και καταλήγει: «εξασφαλίζοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις μας μπορούν να έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων στον μακροχρόνιο οικονομικό σχεδιασμό μας». Τώρα αν προσθέσω ότι στο υπουργικό συμβούλιο, διαθέτουν και Digital Minister, τον Ed Vaizey, θα καταλάβετε γιατί έχουν πάρει την ψηφιακή εποχή πολύ σοβαρά, σε αντίθεση με εμάς.

Κάνω μια μικρή παρένθεση, για να σας πληροφορήσω ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εκλογές το 2015 και η πληροφορική στις Δημόσιες Υπηρεσίες είναι κεντρικό θέμα στα προγράμματα των κομμάτων. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που σκοπεύω να το αναλύσω σε επόμενο κείμενό μου, προκειμένου να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία και τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων της Γηραιάς Αλβιώνος vis a vis με τις δικές μας αντιπαραθέσεις στα πρωινάδικα και στα βραδινά δελτία.

Ξαναγυρίζουμε στο γρήγορο Internet. Θέλω να σας δώσω μια εικόνα από το τι μεσολάβησε στα σχεδόν δώδεκα χρόνια μεταξύ της εντολής του Κώστα Σημίτη και της προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά, για να διαπιστώσετε ότι ενώ ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, όταν φτάνουμε στην υλοποίηση τα κάνουμε κυριολεκτικά θάλασσα. Επί Σημίτη άρχισε να συζητιέται το θέμα της ανάπτυξης οπτικής ίνας ώστε να δοθεί πολύ γρήγορο Internet (Fiber To The Home – FTTH με ταχύτητες έως 100 mbps) σε 1 εκατ. σπιτικά σε όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή που πλειοδότησε λέγοντας ότι θα ανάπτυξη το FTTH σε 2 εκατ. σπιτικά και αισίως φτάσαμε το 2009 στην κυβέρνηση Παπανδρέου που θεώρησε το έργο σαν πρώτη προτεραιότητα. Υπήρχε μόνο ένα μικρό προβληματάκι. Η επένδυση για ένα τέτοιο φιλόδοξο έργο, ήταν της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και παρά τη διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν», λεφτά δεν υπήρχαν και έψαχναν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ηταν η εποχή που ήθελαν και πίστευαν ότι μπορούν να πάρουν πίσω τον ΟΤΕ από τους Γερμανούς, ή στη χειρότερη περίπτωση να τον σπάσουν στα δύο, δηλαδή σε υποδομές που θα έπρεπε να ανήκουν στο κράτος και σε υπηρεσίες που θα μπορούσαν να ανήκουν σε ιδιώτες.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο ΟΤΕ είχε κατά καιρούς προτείνει σε όλους τους εμπλεκόμενους διάφορες πρακτικές λύσεις, αλλά ως συνήθως δεν μας αρέσουν οι πρακτικές λύσεις και επιδιώκουμε το άπιαστο όνειρο. Εξ όσων γνωρίζω, ο ΟΤΕ είχε κάνει την ακόλουθη πρόταση σε υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή: ότι ο ΟΤΕ να επενδύσει για την ανάπτυξη του FTTH, με μοναδική προϋπόθεση να του επέτρεπε ο Ρυθμιστής (δηλ. η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤ&Τ) την τιμολόγηση που θα του εξασφάλιζε μια λογική απόδοση στην επένδυσή του.

Η απάντηση που πήρε ήταν «κάντε το και μετά βλέπουμε». Μάλιστα, ο ΟΤΕ δεν είχε αντίρρηση να διαθέσει τις υποδομές του και στους άλλους παρόχους υπηρεσιών. Μια άλλη πρόταση του ΟΤΕ ήταν να εγκαταστήσει με δική του επένδυση το VDSL, το οποίο εξασφαλίζει ταχύτητες μέχρι 50 mbps, αλλά και πάλι κανείς δεν ήθελε να ακούσει την πρόταση αυτή. Βλέπετε στην εξίσωση μπαίνει και η ιδεολογία, που πρεσβεύει ότι το κράτος πρέπει να ελέγχει τις υποδομές και όχι ένας ιδιώτης.

Τελικά, ο ΟΤΕ προχώρησε «μονομερώς» και ανέπτυξε το VDSL και παρά τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπισε από την ΕΕΤ&Τ, μπόρεσε να το διαθέσει στην αγορά. Ευτυχώς που ο ΟΤΕ δεν είναι κρατικός γιατί ακόμα θα περιμέναμε να βάλουμε σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι μας!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή