Φορτσάκης: «Η κατάλληλη στιγμή να τελειώνουμε με αυτά»

Φορτσάκης: «Η κατάλληλη στιγμή να τελειώνουμε με αυτά»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελπίζουμε κάποτε να τελειώσουν όλα αυτά. Εχουμε και δουλειές να κάνουμε» ανέφερε με αγανάκτηση, μιλώντας «Κ», κοσμήτορας σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος ήταν παρών, την περασμένη Πέμπτη, στην απόπειρα συνεδρίασης της Συγκλήτου, η οποία διεκόπη από ομάδα περίπου 40 φοιτητών που κράτησαν «ομήρους» του Συγκλητικούς στο κτίριο των Προπυλαίων. Οι φοιτητές ήθελαν να επιβάλουν τις θέσεις τους αντιδρώντας στις αποφάσεις του νέου πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

«Με πήραν τηλέφωνο συγγενείς, που είδαν τα έκτροπα από την τηλεόραση, για να ρωτήσουν εάν είμαι καλά. Δυστυχώς, η κοινή γνώμη εκπλήσσεται για γεγονότα που συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια. Εμείς οι πανεπιστημιακοί, τα έχουμε βαρεθεί. Γι’ αυτό επιμένω να λέω ότι έχουμε και δουλειές να κάνουμε αντί να παίζουμε στο… έργο των 40 φοιτητών. Ηλθε το πλήρωμα του χρόνου να τελειώνουμε με όλα αυτά τα επεισόδια και τις αντεγκλήσεις, τα οποία καμιά ιδεολογική κόντρα δεν υποκρύπτουν» τονίζει ο ίδιος πανεπιστημιακός. Ακριβώς, γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται ότι η σκληρή στάση που έχει για το θέμα ο Θεόδωρος Φορτσάκης αντηχεί την αποδοχή της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης.

Ειδικότερα, ο κ. Φορτσάκης, μιλώντας στην «Κ», δηλώνει σταθερός στη θέση του. «Δεν θα επιτρέψω να επαναληφθούν έκτροπα από φοιτητές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των οργάνων του πανεπιστημίου».

Τα τελευταία έκτροπα στη Σύγκλητο, κατά τη διακοπείσα συνεδρίαση της Πέμπτης προεκλήθησαν από μία μικρή ομάδα φοιτητών της Αριστεράς, που αντιδρούν τόσο στην πρόθεση της πρυτανείας για έλεγχο των εισερχόμενων στον χώρο των Προπυλαίων αλλά και στον νέο τρόπο λειτουργίας των οργάνων των ΑΕΙ, όπως προβλέπει ο νόμος 4009/11. Ενδεικτικά, στο ΕΚΠΑ ο κ. Φορτσάκης κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους να ορίσουν εκπροσώπους τους στη Σύγκλητο, οι οποίοι θα συζητούν με τους συγκλητικούς τα φοιτητικά θέματα, αντί (όπως συνέβαινε έως και κατά το πρόσφατο παρελθόν) των διά βοής παρεμβάσεων των φοιτητών που με «τσαμπουκά» επεδίωκαν να επιβάλουν τις θέσεις τους.

«Οι πρυτανικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν οι θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες» ξεκαθάρισε η πρυτανεία, προδικάζοντας ότι εάν οι ηχηρές, αλλά μικρές ομάδες των φοιτητών συνεχίσουν την τακτική τους – θα καλέσει την αστυνομία.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να τελειώνουμε με αυτά. Η κοινή γνώμη έχει κουραστεί αλλά κυρίως η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν ανέχεται πλέον αυτές τις γραφικότητες.

Διότι, οι "ομηρίες" των Συγκλητικών από φοιτητές είναι γραφικότητες σε ένα πανεπιστήμιο που έχει οξύτατα προβλήματα να αντιμετωπίσει» τόνισε στην «Κ» διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ.

Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η στάση των φοιτητών: Πλημμυρίζουν τα αμφιθέατρα – «ουδείς πλέον θέλει να χάνει χρόνο για το πτυχίο του, όπως συνέβαινε την πρώτη τριακονταετία της μεταπολίτευσης» ανέφερε στην «Κ» ο φοιτητής της Νομικής Αλέξανδρος Τ. -, ενώ και στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων δεν υιοθετούνται οι προτάσεις για καταλήψεις σχολών (πλην ίσως κάποιων μονοήμερων συμβολικών). Στο ίδιο πλαίσιο, πλην της παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΕΑΑΚ) και μιας μερίδας φοιτητών του ΣΥΡΙΖΑ, καμία άλλη παράταξη -έστω κι αν διαφωνεί με τις προτάσεις Φορτσάκη- δεν προκρίνει αυτή τη μορφή δράσης. Ενδεικτικός είναι ο δηκτικός σχολιασμός των γεγονότων από το ΜΑΣ (παράταξη του ΚΚΕ): «Οσα συνέβησαν στη Σύγκλητο δεν έχουν καμιά σχέση με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ. Μια μικρή ομάδα μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ), έξω και πέρα από τις αποφάσεις των συλλόγων, έστησε ένα σκηνικό για τις κάμερες που τελικά εξυπηρετεί άλλους σκοπούς: Να μη γίνεται καμιά συζήτηση και να μην υπάρχει καμιά ενημέρωση στην κοινή γνώμη για τα τεράστια προβλήματα των φοιτητών του ΑΕΙ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο. Πλέον είναι πιο καθαρό από ποτέ ότι δρουν τυχοδιωκτικά, για τις κάμερες και για εντυπωσιασμό, ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των συλλόγων και των συνελεύσεών τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή