Τι θα αλλάξει το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου

Τι θα αλλάξει το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περικοπή 204 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος της προσωπικής διαφοράς που καταβάλλεται σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και σήμερα, και η αναδιανομή του, μεταξύ άλλων, σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αποτελεί βασικό άξονα στον «κορμό» του νέου μισθολογίου που βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους.  

Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προκύπτει ευκρινώς από τους πίνακες, έχουν εντοπίσει τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά, δηλαδή αμείβονται υψηλότερα από τον προβλεπόμενο στο ενιαίο μισθολόγιο βασικό μισθό. Στόχος, στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, οι όροι εφαρμογής του οποίου βρίσκονται υπό συζήτηση και επεξεργασία, είναι να περικοπεί η προσωπική διαφορά και να ανακατανεμηθεί, μεταξύ άλλων δράσεων, στα στελέχη του Δημοσίου, δηλαδή στους υπαλλήλους με θέσεις ευθύνης, στους προϊστάμενους γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων κ.τ.λ.

Η δοκιμαστική διετία

Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου δεν θα υπάρξει αλλαγή του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ωστόσο στόχος είναι να γεφυρωθούν οι μεγάλες μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ υπαλλήλων ίσης εκπαίδευσης, οι οποίοι όμως εργάζονται σε διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η «ενεργοποίηση» της δοκιμαστικής διετούς πρόσληψης των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο. Η δοκιμαστική διετία είναι θεσμοθετημένη, ωστόσο δεν τυγχάνει ουσιαστικής εφαρμογής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς με το οποίο προσλαμβάνει το Δημόσιο τους υπαλλήλους και να συνδέσει αυτές τις αλλαγές με τη νέα μέθοδο αξιολόγησής τους. Οι νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται αρχικά με αμοιβές ιδιωτικού τομέα και εν συνεχεία, κατόπιν αξιολόγησης, όσοι κρίνονται κατάλληλοι, θα προσλαμβάνονται κανονικά με αποδοχές δημοσίου τομέα. 

Επίσης, εξετάζεται μερικό «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών. Στο πλαίσιο του περιορισμού της μισθολογικής δαπάνης είχε αποφασιστεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων. Πλέον η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το σύστημα σε φυσιολογική ροή. 

Μικρότερες απώλειες

Ολες οι παραπάνω ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του νέου μισθολογίου που βρίσκεται υπό κατάρτιση, αναμένεται να λειτουργήσουν συνδυαστικά. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται λόγω κατάργησης της υπερβάλλουσας μείωσης, θα λάβει αύξηση λόγω της μισθολογικής προαγωγής του, με αποτέλεσμα οι τελικές απώλειές του να είναι μικρότερες.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι να ξεκινήσει ένα σύστημα «μπόνους», το οποίο πάντως δεν αναμένεται να είναι υψηλό οικονομικά, για όσους επιτυγχάνουν τους στόχους τους, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της μισθολογικής απώλειας για τους αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή