Σκληρό πόκερ με φόντο τα ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο

Σκληρό πόκερ με φόντο τα ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταφέρεται, τη Δευτέρα, το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθούν, με διαφορά ολίγων ωρών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, σε μία περίοδο που η πολιτική ένταση «χτυπά κόκκινο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση του οποίου τελικά θα προηγηθεί αυτής του πρωθυπουργού, προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει εκλογές. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία και θα δεσμεύσει τη χώρα, ειδικά όταν πιθανολογείται πως σε διάστημα τριών μηνών η Ελλάδα θα οδηγηθεί στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου. «Χρειάζεται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί» θα επισημάνει ο κ. Τσίπρας, ζητώντας να στηθούν άμεσα κάλπες, ενώ συνεργάτες του διαμηνύουν ότι η συνάντηση έχει απολύτως θεσμικό χαρακτήρα, απορρίπτοντας σενάρια που ήθελαν την Κουμουνδούρου να ζητεί από τον Πρόεδρο να «διευκολύνει» την επιτάχυνση των εκλογών.

Εντονο παρασκήνιο

Η απάντηση θα δοθεί, λίγες ώρες αργότερα, από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα, ως προς τη σειρά των συναντήσεων υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι υπήρχε προγραμματισμένη, από ημέρες, συνάντηση του Προέδρου με τον πρωθυπουργό για το μεσημέρι της Δευτέρας, πριν οριστικοποιηθεί, δηλαδή, η ορκωμοσία των νέων υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Αντιθέτως, το αίτημα του κ. Τσίπρα υπεβλήθη την Παρασκευή και, προφανώς, έγινε αμέσως αποδεκτό από την Προεδρία, με τον κ. Σαμαρά να μεταθέτει αντιστοίχως τη δική του μεσημβρινή συνάντηση με τον Πρόεδρο για μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας.

Οπως είναι κατανοητό, η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών θα κορυφωθεί από τη Δευτέρα, με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά σημειώνουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται η υποβολή αιτήματος για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο αυτό το έχει τορπιλίσει ήδη η Κουμουνδούρου.

Ωστόσο δεν απέκλειαν –κάθε άλλο μάλιστα– ο κ. Σαμαράς να αποστείλει βαρυσήμαντο μήνυμα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια. Εμφανώς, οι δύο μονομάχοι έχουν αντίθετες επιδιώξεις. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα για τη μεταμνημονιακή περίοδο και το χρέος, αλλάζοντας έτσι άρδην το πολιτικό κλίμα και τις δεδομένες σήμερα ισορροπίες. Ο κ. Τσίπρας, πάλι, έχει κάθε λόγο να επιδιώκει επιτάχυνση των εξελίξεων, καθώς οι πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή