Depression Era, τεκμήρια μιας εποχής που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα

Depression Era, τεκμήρια μιας εποχής που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά καταστήματα, βίαιες διαδηλώσεις, εγκαταλελειμμένες οικοδομές, ρατσιστικές επιθέσεις, οχυρωμένες βίλες στα προάστια των πόλεων- οικείες εικόνες για τους κατοίκους της σημερινής Ελλάδας, αλλά συγχρόνως τεκμήρια μιας εποχής, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν πλησιάζει στο τέλος της. Εδώ και τρία χρόνια, τα μέλη της διαρκώς διευρυνόμενης κολεκτίβας Depression Era επιχειρούν να καταγράψουν τα φαινόμενα και τις αλλαγές, που ορίζουν το ελληνικό τοπίο στα χρόνια της κρίσης. Συνολικά 250 φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα της ομάδας παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς), από την Πέμπτη έως και τις 11 Ιανουαρίου.

36 καλλιτέχνες

Στην έκθεση «Depression Era. Στην Εποχή της Υφεσης» συμμετέχουν και τα 36 μέλη της κολεκτίβας, τα οποία προέρχονται από τον χώρο της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου, αλλά και της διανόησης, της λογοτεχνίας και των ΜΜΕ. Η περιήγηση ξεκινά από τον «Σταθμό: Κρίση», αποτελούμενη από ενδιαφέρουσες αν και μάλλον αναμενόμενες αποτυπώσεις της κρίσης, και συνεχίζεται μέσα από λιγότερο «προβλέψιμες» ενότητες: Ο Χρήστος Καπάτος και ο Λουκάς Βασιλικός εστιάζουν στα ενδότερα της οικογενειακής εστίας, ο Πάνος Κιάμος δημιουργεί παράξενα κολάζ από πορτρέτα αγνώστων κομμένα στη μέση, και η Μαρία Μαυροπούλου υιοθετεί μία πιο καλλιτεχνική προσέγγιση, δημιουργώντας συμβολικές νεκρές φύσεις.

Αλλες παρουσιάσεις

Oρισμένα από τα έργα της έκθεσης είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση «No Country for Young Men: Contemoprary Greek Art in Time of Crisis», που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών, ενώ δείγματα της δουλειάς της ομάδας έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο του Princeton και το θέατρο Εμπρός. Μέσα στον Νοέμβριο, μία πιο συμπυκνωμένη εκδοχή της έκθεσης ταξιδεύει στο Παρίσι στο πλαίσιο του Μήνα Φωτογραφίας, τη Βουδαπέστη για τον Ευρωπαϊκό Μήνα Φωτογραφίας στη Βουδαπέστη και την Κωνσταντινούπολη για το φεστιβάλ Fotoistanbul.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηματοδοτεί και μία δωρεάν σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων. Το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, portfolio review στις 29 Νοεμβρίου, καθώς και ανοιχτή συζήτηση για τον ρόλο της τέχνης και του φαντασιακού στη διαμόρφωση του τοπίου μετά την κρίση, με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, επιστήμονες, ακτιβιστές και θεωρητικούς, στις 2 Δεκεμβρίου.

Την επιμέλεια υπογράφουν τα μέλη της κολεκτίβας Πάσκουα Βοργία, Πέτρος Μπαμπασίκας, Γιώργος Πρίνος, Δημήτρης Τσουμπλέκας και Παύλος Φυσάκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή