Εκτίναξη κερδών 1,176 δισ. για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας το εννεάμηνο

Εκτίναξη κερδών 1,176 δισ. για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας το εννεάμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική είναι η εικόνα των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφοντας ισχυρή κερδοφορία, βελτίωση ρευστότητας και ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα για το εννεάμηνο του έτους τα κέρδη ανήλθαν σε 1.176 εκατ. ευρώ σε σχέση με 262 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκαν στα 1.241 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις ύψους 1.072 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε οργανικά κέρδη ύψους 169 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνουν στελέχη της ΕΤΕ πρόκειται για το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο οργανικής κερδοφορίας, εξέλιξη που αποτυπώνει τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και τις δράσεις της διοίκησης για την περιστολή των δαπανών. Οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, καθώς σημειώθηκε σημαντική περιστολή δαπανών σε όλους τους επιμέρους γεωγραφικούς τομείς. Αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, στην Ελλάδα συνεχίστηκε η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών, οι οποίες έφτασαν τα 246 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 38% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013. Το επίπεδο κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις για τον όμιλο διατηρήθηκε στο υψηλό επίπεδο του 56,5% ενώ ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 23,4%, ουσιαστικά αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση. Στην Ελλάδα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 30,1% έναντι 29,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετική ήταν η συνεισφορά της Finansbank στην Τουρκία. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, το κλίμα στη γειτονική χώρα συνέχισε να βελτιώνεται με τα καθαρά κέρδη της Finansbank κατά το γ΄ τρίμηνο να ανέρχονται σε 313 εκατ. τουρκικές λίρες (109 εκατ. ευρώ) αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Ισχυρή άνοδο κερδοφορίας σημείωσαν οι θυγατρικές του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη απέφεραν κέρδη ύψους 43 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Σημαντική βελτίωση σημειώθηκε και στη ρευστότητα του ομίλου με τις καταθέσεις να καταγράφουν άνοδο κατά 3% σε ετήσια βάση. Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας οδήγησε στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Mε αφορμή τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε: «Μετά και την επιβεβαίωση, από την ΕΚΤ, της ισχυρής θέσης της Εθνικής και της δυναμικής των προοπτικών της, επικεντρωνόμεθα απερίσπαστοι στην υλοποίηση του κύριου έργου μας που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και η αποτελεσματική στήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών της. Διαθέτοντας κεφαλαιακή υπερεπάρκεια, υψηλή ρευστότητα και τεχνογνωσία εφαρμόζουμε με συνέπεια, επιμονή και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα για χορηγήσεις στον επιχειρηματικό τομέα ύψους 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εγκρίσεις στον τομέα αυτό να υπερβαίνουν το 65%. Τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο σε ετήσια βάση. Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 διαμορφώνεται σε 11,8%, ο οποίος είναι και από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά και αντανακλά την ισχυρή θέση της Εθνικής στο ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή