30 εκατ. στις ιδιωτικές κλινικές για εμβολισμούς στον εγκέφαλο

30 εκατ. στις ιδιωτικές κλινικές για εμβολισμούς στον εγκέφαλο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νοσοκομείοτου ΕΣΥ και δύο στρατιωτικά νοσοκομεία είναι οι μόνες δημόσιες δομές της Αττικής που είναι σε θέση να διενεργούν εμβολισμό εγκεφαλικών αρτηριών, μία επέμβαση σωτήρια σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, δυσπλασίες αγγείων και όγκους. Κάθε χρόνο διενεργούνται στην Ελλάδα 1.200 εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών, η πλειονότητα των οποίων στον ιδιωτικό τομέα, μιας και διαθέτει πολύ περισσότερες σχετικές μονάδες. Το ετήσιο δε κόστος για τα Ταμεία και τις τσέπες των ασθενών για εμβολισμούς σε ιδιωτικά νοσοκομεία αγγίζει τα 30.000.000 ευρώ.

Αυτά τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των γιατρών του Ευαγγελισμού που ζητούν την άμεση εφαρμογή της πιο πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου για διενέργεια αυτών των επεμβάσεων εντός του Ευαγγελισμού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα μείνει πάλι στα χαρτιά. Οπως εξηγούν, έχουν ήδη περάσει 14 χρόνια από την πρώτη απόφαση της διοίκησης για τη διενέργεια εμβολισμών εγκεφαλικών αρτηριών στο νοσοκομείο και οκτώ χρόνια από υπουργική απόφαση που περιλάμβανε τον Ευαγγελισμό και το Γενικό Κρατικό Αθηνών στα νοσοκομεία που θα κάνουν την επέμβαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του Ευαγγελισμού, ο εμβολισμός εγκεφαλικών αρτηριών είναι συχνά απαραίτητος σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, σε δυσπλασίες αγγείων και σε όγκους. Για να είναι δυνατή η επέμβαση αυτή, πρέπει το νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο και ΜΕΘ και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου. Στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί τον χρόνο. Στην Αττική τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο ο Ερυθρός, το 401 και το 251 της Αεροπορίας και επτά ιδιωτικά. Στη Β. Ελλάδα, ένα ιδιωτικό νοσοκομείο διενεργεί εμβολισμούς και στη Ν. Ελλάδα, το Πανεπιστημιακό στο Ρίο. Το κρατικό τιμολόγιο για την επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα είναι 9.000 ευρώ όμως, σύμφωνα με τους γιατρούς, η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο επιπλέον κόστος για τον ασθενή είναι 20.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή