Ελεγχόμενη ένταση σχεδιάζει η Τουρκία

Ελεγχόμενη ένταση σχεδιάζει η Τουρκία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Ελληνοκύπριοι, σε στενή συνεργασία με την Αθήνα, στοχεύουν στην απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμούν να επισκιάσουν τον ρόλο της Τουρκίας στο νέο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου». Αυτό είναι το συμπέρασμα ενός νέου άρθρου, το οποίο δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του τουρκικού κέντρου στρατηγικών ερευνών «SETA» και στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ».

Στον απόηχο της νέας συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, το άρθρο έθεσε επί τάπητος όλες τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, επιθυμώντας να απομονώσει την Τουρκία, η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της στην Αίγυπτο. Μέσω της Αιγύπτου, η Λευκωσία αναζητεί νέες αγορές για το κυπριακό φυσικό αέριο. Επίσης, επιχειρεί να επωφεληθεί από τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες της Αιγύπτου για τη μεταφορά του κυπριακού αερίου στην Ελλάδα και στη Δύση.

«Εχουμε ένα ισχυρό χαρτί στο πεδίο της διπλωματίας», καταλήγει. Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, η Τουρκία παρέχει την πιο ευνοϊκή διαδρομή για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στη Δύση. Τη σημασία αυτής της πραγματικότητας υπογραμμίζουν ομόφωνα οι τουρκικές πηγές της «Κ», τονίζοντας ότι η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να πιέσει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για μια συμβιβαστική λύση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής, το αμέσως επόμενο διάστημα η Αγκυρα θα εντατικοποιήσει τις επαφές της με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το τουρκικό υπουργείο Ε.Ε. μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβουν το καθήκον να μεταφέρουν στις δυτικές πρωτεύουσες ένα σημαντικό μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης. «Σε μια περίοδο που η ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία είναι μεγάλη και οι σχέσεις των δύο πλευρών γνωρίζουν νέα επιδείνωση, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις στα προβλήματα της Δύσης στο πεδίο της ενέργειας» θα είναι το μήνυμα, που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αγκυρα.

Η «Φωνή της Αμερικής»

Η τουρκική πλευρά θα υπογραμμίσει τη σημασία της περίφημης στρατηγικής «win-win» στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», η Αγκυρα θα ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να ασκήσει πίεση στη Λευκωσία για μια συμβιβαστική λύση στην ΑΟΖ, η οποία θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί ότι, μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στην τουρκική πρωτεύουσα, η «Φωνή της Αμερικής» υπογράμμισε τη σημασία του ενισχυμένου ρόλου της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, η «Φωνή της Αμερικής» έστειλε στις εμπλεκόμενες πλευρές το μήνυμα ότι στη νέα περίοδο, εξαιτίας των εξελίξεων σε ολόκληρη την περιοχή, η Αγκυρα έχει όλα τα περιθώρια για να ακολουθήσει μια σκληρή, αδιάλλακτη γραμμή στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το σημείο προβληματίζει τον Τούρκο ακαδημαϊκό Τζενγκίζ Ακτάρ. Ο έμπειρος αναλυτής εκφράζει έντονο προβληματισμό σχετικά με τις επιπτώσεις της σκλήρυνσης της πολιτικής γραμμής της κυβέρνησής του στο Κυπριακό.

Αναλύοντας τα τελευταία μηνύματα της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο κ. Ακτάρ παρατηρεί την ύπαρξη μιας στρατηγικής ελεγχόμενης έντασης, η οποία αγνοεί τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς της διεθνούς κοινότητας. Σε πρόσφατο άρθρο, ο κ. Ακτάρ τονίζει ότι η Αγκυρα έχει επιλέξει να γυρίσει την πλάτη στα μηνύματα της Δύσης για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από αυτή την επιλογή ενδέχεται να κρύβεται μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους Τούρκους στρατηγούς. Μόλις λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ανεβάζοντας τους τόνους σε ένα «εθνικό ζήτημα», η κυβέρνηση του ΑΚΡ ενδέχεται να επιχειρεί να προσεγγίσει το ενδιαφέρον των εθνικιστών ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή, μέσα από τη νέα ένταση και τη διακοπή των συνομιλιών, ο τουρκικός στρατός σφραγίζει την παραμονή του στην Κύπρο. Στη νέα περίοδο, κανένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού και ουδείς διεθνής παράγοντας πρόκειται να «παρενοχλήσουν» τον τουρκικό στρατό στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή