Ισχυρή η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ

Ισχυρή η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν μία ισχυρή εταιρική σχέση. Eχουν δημιουργηθεί ισχυρά θεμέλια στις διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δύο κράτη αναπτύσσουν μια πραγματικά δυναμική συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως είναι η πολιτική, η άμυνα, η ενέργεια, ο τουρισμός, η τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη και ο πολιτισμός. Το πρώτο υψηλόβαθμο διακυβερνητικό συμβούλιο έλαβε χώρα πέρυσι στην Ιερουσαλήμ υπό την αιγίδα των πρωθυπουργών Νετανιάχου και Σαμαρά με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, κάτι που αντικατοπτρίζει τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών μας, κ. Αβίγκντορ Λίμπερμαν συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, κ. Ευ. Βενιζέλο στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη υψηλόβαθμη διακυβερνητική θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο που συμπίπτει και με την 25η επέτειο των αναβαθμισμένων διμερών μας σχέσεων. Οι σχέσεις μεταξύ των επιτελείων Αμυνάς μας βελτιώνονται συνεχώς, όπως φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών και Πολεμικών Ναυτικών Ισραήλ και Ελλάδος. Η σημασία που αποδίδει το Ισραήλ σε αυτή την ενισχυμένη συνεργασία διαφαίνεται και από το γεγονός ότι διορίστηκε ακόλουθος Αμυνας στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία.

Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτροδότηση) τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε μια τριγωνική σχέση με την Κύπρο. Περίπου 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος. Οι πολιτιστικές μας σχέσεις βρίσκονται σε άνθηση και θα υπάρξουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 25η επέτειο των διμερών σχέσεων. Στόχος μου είναι να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τον ελληνοϊσραηλινό στρατηγικό συνεταιρισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρώπινες επαφές και στη δημιουργία συνεργειών σε σημαντικούς τομείς.

Οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται και σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή μας. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς ο εξτρεμισμός απειλεί τις σταθερές ηγεσίες στην περιοχή και την παγκόσμια σταθερότητα. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει απειλές χωρίς προηγούμενο από τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται σθεναρά από το Ιράν στο βόρεια σύνορά του, ενώ η Συρία έχει διαχωριστεί σε καντόνια διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων. Μάλιστα, τα σύνορα Ισραήλ-Συρίας, σε ηρεμία από το 1974, έχουν γίνει πεδίο μάχης πολλών ακραίων ομάδων, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Το ISIS απειλεί το Ιράκ και την περιοχή, ενώ το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα με στόχο την καταστροφή του Ισραήλ και την επίτευξη περιφερειακής ηγεμονίας. Στον απόηχο τέτοιων προκλήσεων, το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλειά του καθώς επιδιώκει μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγματεύσεων. Μια τέτοια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Οι μονομερείς πολιτικοί θεατρινισμοί των Παλαιστινίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι τα σύνορα, οι διευθετήσεις ασφάλειας, κ.λπ., αναγκαία για μια βιώσιμη ειρήνη. Καλούμε την παλαιστινιακή ηγεσία να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με βάση το κοινό όραμα της λύσης δύο κρατών, το οποίο αποτελεί δεδηλωμένη πολιτική τόσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και του Παλαιστινίου πρόεδρου, Αμπου Μάζεν. Εκτιμούμε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ειρηνευτική διαδικασία και τις εκκλήσεις της για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ως περήφανες δημοκρατίες σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, είμαι σίγουρη ότι στα επόμενα χρόνια το Ισραήλ και η Ελλάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν τη σημασία της συνεργασίας τους όχι μόνο προς αμοιβαίο όφελος αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής.

*Η κ. Irit Ben-Abba είναι πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή