Υπεραγορά χονδρικής για κινεζικά προϊόντα θέλει να δημιουργήσει η Cosco στο Θριάσιο

Υπεραγορά χονδρικής για κινεζικά προϊόντα θέλει να δημιουργήσει η Cosco στο Θριάσιο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατασκευή και λειτουργία ενός ελληνικού «Dragon Mart», μιας υπεραγοράς χονδρικής δηλαδή, για κινεζικά προϊόντα, στην έκταση του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου που διεκδικεί η Cosco στον σχετικό διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, είναι μεταξύ των projects που εξετάζονται από τους εμπλεκομένους.

Τα Dragon Mart ή Dragon City αποτελούν αχανή εμπορικά κέντρα χονδρικής για κινεζικές μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωστότερο όλων είναι το 50 στρεμμάτων και μήκους 1,2 χιλιομέτρων Dragon Mart στο Ντουμπάι που έχει κοστίσει, στις δύο φάσεις ανάπτυξής του, πάνω από 500 εκατ. δολάρια. Ανάλογα εμπορικά κέντρα από τον ίδιο όμιλο αναπτύχθηκαν στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν, ενώ επένδυση 180 εκατ. δολάρια δρομολογείται και στο Κανκούν στο Μεξικό.

Σε αρχική φάση βρίσκεται και το Dragon Mart του Παναμά, ενώ παρουσία υπάρχει μεταξύ άλλων και στην Ολλανδία.

Ο φορέας επενδύσεων

Ο φορέας πίσω από αυτές τις επενδύσεις, που συχνά γίνονται από κοινού με τοπικούς ομίλους σε συνεργασία με εγχώριες κατασκευαστικές, είναι η China Machinery & Electronic Products Exhibition Center, ευρύτερα γνωστός πλέον ως Chinamex. Υποστηρίζεται από το κινεζικό υπουργείο εμπορίου ως πλατφόρμα προώθησης κινεζικών εξαγωγών.

Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξής τους έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία περιφερειακών διαρκών εμπορικών εκθέσεων σε κομβικά γεωγραφικά σημεία από τις οποίες μπορούν να πουληθούν προϊόντα στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

«Φέρνει έτσι τα κινεζικά προϊόντα κοντύτερα στις αγορές τους και μειώνει σημαντικά τα κόστη για τους δυνητικούς πελάτες των κινεζικών ομίλων» εξηγεί στην «Κ» πηγή σε γνώση των σχεδιασμών για το ελληνικό Dragon Mart.

Επικεφαλής του ομίλου Chinamex είναι ο Χάο Φενγκ, που αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές σε εμπορικά ακίνητα. Ενίοτε προκαλώντας και τις αντιδράσεις των τοπικών επιχειρηματικών συνδέσμων και επιμελητηρίων. Οπως στην περίπτωση του Μεξικού, καθώς εγχώρια συμφέροντα αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τη μαζική εισβολή του φτηνού ανταγωνισμού που συνεπάγονται αυτά τα projects.

Το μοντέλο για κάθε Dragon Mart διαφέρει καθώς ενίοτε περιλαμβάνει και κέντρα ψυχαγωγίας και λιανικών πωλήσεων, φιλοξενώντας και διεθνή brands, όπως τα McDonalds. Αυτή είναι η περίπτωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του υπερμεγέθους εμπορικού στο Ντουμπάι, προϋπολογισμού 270 εκατ. δολάρια.

Το πρώτο εμπορικό

Το πρώτο εμπορικό του ομίλου άνοιξε στο εσωτερικό της Κίνας και ειδικότερα στην επαρχία Σανγκντόνγκ προ δεκαετίας, με σκοπό να προσελκύσει διεθνείς πελάτες και να εξυπηρετήσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας.

Εκτοτε τα Dragon Mart ή Dragon City έχουν πολλαπλασιαστεί διεθνώς, έχοντας όμως ενίοτε και απογοητευτικά αποτελέσματα. Τέτοια είναι η περίπτωση του κέντρου στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στα εμπορικά αυτά απασχολούνται στη συντριπτική πλειονότητά τους Κινέζοι εργαζόμενοι, ενώ η ίδρυση και λειτουργία τους συνοδεύεται και από υποστηρικτικές υποδομές, όπως οι αποθήκες που χρειάζονται για να τροφοδοτούν την έκθεση και τις πωλήσεις αλλά και οικισμοί για τη διαμονή των εργαζομένων, ξενοδοχεία για τη φιλοξενία πελατών από τις γύρω χώρες κ.λπ.

Τον Δεκέμβριο οι προσφορές

Το ελληνικό εγχείρημα, εφόσον προκριθεί η υλοποίησή του, θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων που θα κάνει η Cosco Pacific εάν επικρατήσει στη διαγωνιστική διαδικασία για το Θριάσιο. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να ζητηθούν εντός του επομένου μήνα, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν η έκταση των 600 στρεμμάτων θα παραχωρηθεί ολόκληρη ή θα κατατμηθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων. Η Cosco ενδιαφέρεται ακόμα και για το σύνολο των 600 στρεμμάτων, σύμφωνα με κύκλους της ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά διατυπώνονται επιφυλάξεις εάν πρέπει να επιλεγεί αυτή η λύση προκειμένου να μην αποκλειστεί η είσοδος σε άλλους χρήστες. Μεταξύ των άλλων υποψηφίων είναι και οι Grivalia Properties, Sarmed και Goldair.

Υπενθυμίζεται πως η Cosco φιλοξενεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στον Πειραιά κέντρα διανομής πολυεθνικών όπως η Huawei, η ZTE και άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή