Η έκρηξη, η «μίζα» των 50.000 ευρώ και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ

Η έκρηξη, η «μίζα» των 50.000 ευρώ και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο 59χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Κ., ιδιοκτήτης οικοδομικής επιχείρησης στον Πειραιά πήγε στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κηφισίας και, όπως είχε συμφωνηθεί, παρέλαβε 50.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μαζί με το γιο του μετέβησαν στην οδό Λευκών Ορέων στο Χαλάνδρι, όπου έχει το γραφείο της η 68χρονη λογίστριά του Χρυσούλα Β. Στάθμευσε προσωρινά το αυτοκίνητο στην απέναντι πλευρά του δρόμου, άφησε το γιο του να περιμένει μέσα και μπήκε στο λογιστικό γραφείο. Εκεί, συνάντησε την 68χρονη, η οποία κρατώντας στα χέρια της ένα έγγραφο του ΣΔΟΕ του είπε: «αυτό το χαρτί σε μια εβδομάδα θα το ΄χεις υπογεγραμμένο από το ΣΔΟΕ, αφού δώσεις πρώτα τα λεφτά». Λίγα λεπτά μετά, ο επιχειρηματίας και ο 74χρονος σύζυγος της λογίστριας βγήκαν από το γραφείο και κατευθύνθηκαν παρέα προς το αυτοκίνητο. Εκεί, ο πρώτος άνοιξε το port baggage έβαλε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα σε μια πλαστική σακούλα από σούπερ μάρκετ «Lidl» και τα έδωσε στον 74χρονο. Ο επιχειρηματίας μπήκε στο αυτοκίνητο και μαζί με το γιο του απομακρύνθηκαν από το σημείο, ενώ αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που παρακολουθούσαν διακριτικά τη σκηνή προχώρησαν στη σύλληψη του ηλικιωμένου.

Τα παραπάνω περιγράφονται με λεπτομέρεια στα έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την υπόθεση σύλληψης, από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., έξι ατόμων για δωροληψία και εκβίαση. Εκτός της 68χρονης λογίστριας και του συζύγου της, για συμμετοχή στην υπόθεση συνελήφθησαν ο 41 ετών γιος τους, υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ και ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Η έρευνα ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά από καταγγελία του 59χρονου επιχειρηματία στην Αστυνομία. Ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι στα τέλη Μαρτίου δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ (τους οποίους και κατονόμασε) πήγαν στην έδρα της επιχείρησής του στον Πειραιά προκειμένου να πραγματοποιήσουν οικονομικό έλεγχο, παρουσία της 68χρονης λογίστριας. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο έλεγχος αφορούσε «διερεύνηση καταγγελίας σε βάρος του ιδιώτη για τοκογλυφία και της συνεπακόλουθης τυχόν παράνομης προέλευσης της μεγάλης περιουσίας του τελευταίου…».

Η καταγγελία

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, έξι μήνες μετά την έναρξη του ελέγχου, η διαδικασία όχι μόνο παρέμενε σε εκκρεμότητα αλλά οι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ζητούσαν από τον επιχειρηματία να τους προσκομίσει επιπλέον συμβόλαια για ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του. Στις 20 του μήνα ο Μιχάλης Κ. πήγε στο γραφείο της 68χρονης λογίστριάς του στο Χαλάνδρι και αφού, όπως του ζητήθηκε, απενεργοποίησε το κινητό του τηλέφωνο είχε μια αποκαλυπτική συζήτηση μαζί της. Του είπε συγκεκριμένα ότι «οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ επρόκειτο να απαιτήσουν κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να μην του επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα, αναφέροντάς του ενδεικτικά περιπτώσεις άλλων επιτηδευματιών, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 400.000 έως 1.500.000 ευρώ». Σε μια από τις καταθέσεις που έδωσε αργότερα στην Αστυνομία ο 59χρονος δήλωσε ότι η λογίστριά του του συνέστησε να πουλήσει ένα από τα διαμερίσματά του για να «καθαρίσει»: «Όταν εγώ έφερα αντιρρήσεις διαπίστωσα μια ανησυχία και αμηχανία τόσο από την Χρυσούλα Β. όσο και από τον γιο της, ενώ ο άνδρας της αποχώρησε. Τότε, εκείνη γύρισε και μου είπε “ξέρεις τι λένε αυτοί; Σκότωσε ένα διαμέρισμα να καθαρίσεις”».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 2.30 μ.μ. της 22ας Σεπτεμβρίου ο επιχειρηματίας παρουσιάστηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγέλλοντας ότι εκβιάζεται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποφασίστηκε η άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του 59χρονου, ενώ το διάστημα που ακολούθησε μέχρι την αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Δευτέρας ο επιχειρηματίας πήγαινε «καλωδιωμένος» στις συναντήσεις με την 68χρονη λογίστρια. Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψαν, για παράδειγμα, συνάντηση του 59χρονου με την λογίστρια, το σύζυγο και τον γιο της, το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου στο γραφείο του Χαλανδρίου.

Οι διάλογοι για τη μίζα

«Η Χρυσούλα Β. του ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε, πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, με τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, της είπαν ότι η “κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη” και ότι το ύψος της χρηματικής απαίτησής τους (σ.σ. για να ολοκληρωθεί “ανώδυνα” ο έλεγχος) θα της κοινοποιηθεί από έναν κοινό γνωστό τους, υπάλληλο του ΣΔΟΕ ονόματι “Πρόδρομο”. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν της υπέδειξαν άμεσα χρηματικό ποσό φοβούμενοι μήπως του καταγράφει» αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Στην ίδια συνάντηση ανακοινώθηκε στον ιδιοκτήτη της οικοδομικής επιχείρησης και το ύψος της “μίζας”. 

Λογίστρια: Ζητάνε εξήντα, θα σου πω εγώ Μιχάλη.

Σύζυγος λογίστριας: Ζητάνε εξήντα γιατί είναι τέσσερις που εμπλέκονται.

Λογίστρια: Εγώ του είπα ότι είναι πάρα πολλά.

Επιχειρηματίας: Παζάρι έκανες;

Συζυγος λογίστριας: Έκανε, έκανε, έκανε.

Λογίστρια: Έκανα. Κάτω από πενήντα δεν πάνε.

Επιχειρηματίας: Τα πενήντα ή τα εξήντα δεν είναι εύκολα αυτή τη στιγμή. Εγώ λίγο χρόνο θέλω γιατί δεν έχω λεφτά, θα τα δανειστώ.

Στη ίδια συνάντηση, η 68χρονη διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα δίνονταν στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ μέσω του «Πρόδρομου», ενός υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν γνωστός της και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που είχαν διενεργήσει τον έλεγχο στην επιχείρηση του Μιχάλη Κ..

Οι απανωτές επιχειρήσεις των «αδιάφθορων»

Μετά τη σύλληψή τους (με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στα χέρια), η Χρυσούλα Β. και ο σύζυγός της συμφώνησαν  να συνεργαστούν με τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Στις 4.45 μ.μ της Δευτέρας, η 68χρονη τηλεφώνησε στον «Πρόδρομο» και του είπε: «Έχω μαζέψει τους ψήφους για τον Στέλιο». Εκείνος της απάντησε: «Σε είκοσι λεπτά θα είμαι εκεί». Πράγματι, είκοσι λεπτά αργότερα, ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας του υπουργείου Οικονομικών έφτασε στο γραφείο της 68χρονης στο Χαλάνδρι κρατώντας μια τσάντα, μέσα στην οποία –μετά ένα σύντομο διάλογο με τη λογίστρια- τοποθέτησε τα 50.000 ευρώ. Βγαίνοντας συνελήφθη. Μεταφέρθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και ανακρινόμενος είπε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα δεν ήταν γι’ αυτόν και ότι ο ίδιος μεσολάβησε μετά από παράκληση της λογίστριας προκειμένου ο πελάτης της να τύχει «καλής αντιμετώπισης». Και αυτός με τη σειρά του δέχτηκε να συνεργαστεί και στις 7.15 μ.μ τηλεφώνησε στην υπάλληλο του ΣΔΟΕ Πετρούλα Π.  λέγοντάς της στο τηλέφωνο «έχω κάτι για σένα από την Χρυσούλα». Κανόνισαν να συναντηθούν έξω από κατάστημα «Βενέτη» στην οδό Ευτυχίδου στο Παγκράτι. «Περί την 20.05 ώρα, αφού είδε τον Πρόδρομο Γ. εξήλθε από το όχημά της και παρέλαβε από αυτόν τη σακούλα με τα 50.000 ευρώ. Έλεγξε το περιεχόμενό της και την τοποθέτησε εντός του αυτοκινήτου κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Άμεσα ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς» αναφέρουν, επί λέξει, τα δικαστικά έγγραφα.

Η έκρηξη «μυστήριο»

Στην πρώτη και πιο εκτενή κατάθεσή του στην Αστυνομία, ο Μιχάλης Κ. αποδίδει τον εκβιασμό του από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε αντιδικία που έχει με εν ενεργεία εφοριακό, τον οποίο και κατονομάζει. Λέει μάλιστα ότι ο έλεγχος στην επιχείρησή του ξεκίνησε, όχι τυχαία, τον Μάρτιο λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εφοριακού.  Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της κατάθεσής του: «Τέλος Μαρτίου ενημερώθηκα από την εισαγγελία Πειραιά ότι ο Χ. (σ.σ. αναφέρει το όνομα του εφοριακού) έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον μου για το αδίκημα της έκρηξης. Ειδικότερα, με κατηγορεί ότι τοποθέτησα εκρηκτικό μηχανισμό στην οικεία του. Εγώ με τη σειρά μου του υπέβαλλα μήνυση για ψευδή καταμήνυση. Τις ίδιες εκείνες ημέρες δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, ένας άνδρας και μια γυναίκα ήρθαν στην επιχείρησή μου προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο 59χρονος. Στην ίδια ένορκη κατάθεσή του αποκάλυψε ότι και το 2008 είχε πέσει θύμα εκβιασμού από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, στους οποίους τότε είχε πληρώσει 30.000 ευρώ για να ολοκληρώσουν έλεγχο στην επιχείρησή του. Και εκείνο το περιστατικό ο 59χρονος σήμερα εργολάβος το απέδωσε στην αντιπαλότητά του με τον ίδιο πάντοτε εφοριακό.

Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι κάποιοι με χρηματική εγγύηση και άλλοι όχι. Ο δικηγόρος της οικογένειας της 68χρονης λογίστριας, κ. Γιάγκος Λαμπίρης μιλώντας στην «Κ» προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε ότι αφορά τους εντολείς μου και μόνο οι κατηγορίες έχουν ήδη αποδομηθεί. Ο καταγγελλων επιχειρηματίας μετετράπη σε πράκτορα προκλήσεως και κατηγόρησε τους εντολείς μου προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο που διετάχθη από το ΣΔΟΕ και αφορούσε έκνομες δραστηριότητές του που επισύρουν σοβαρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή