Παραμένει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Παραμένει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόσταση χωρίζει ακόμα κυβέρνηση και τρόικα με επίκεντρο το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας περιμένουν από την Αθήνα βήματα σύγκλισης και όπως αναφέρουν στελέχη της τρόικας «εξαρτάται από την κυβέρνηση το επόμενο βήμα».

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου χθες υπήρξε μία ακόμα αποστολή προτάσεων από την κυβέρνηση στην τρόικα για τα «καυτά» ζητήματα του τρέχοντος ελέγχου, αλλά όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Μάλιστα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να πει κανείς ότι έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις είτε από την Αθήνα είτε από την τρόικα, καθώς οι διαβουλεύσεις είναι συνεχής και υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας.

Το πρώτο ζήτημα στο οποίο η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά αλλαγή στάσης είναι ο προϋπολογισμός του 2015. Η τρόικα εκτιμά δημοσιονομικό κενό που φθάνει έως και τα 3,6 δις ευρώ υπό κάποιες προϋποθέσεις και ζητά μέτρα. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει κάποιες παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις στο χώρο των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση τις εκτιμήσεις της τρόικας.

Παράλληλα, έχει ξεκαθαρίσει πως ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή θα προβλέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, χωρίς νέα μέτρα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την Αθήνα δεν υπάρχει κανένας λόγος να υιοθετηθούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι το ότι την ώρα που παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι χθες η κυβέρνηση έστειλε κάποιες προτάσεις της, στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν ότι δεν τις έχουν δει.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα καταθέσει την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015.

Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή