Το ΕΚΠΑ θέτει τέσσερις όρους

Το ΕΚΠΑ θέτει τέσσερις όρους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηρίξτε μας αλλιώς θα… κλείσουμε. Αυτό είναι το τελεσίγραφο που στέλνει στο υπουργείο Παιδείας το Πανεπιστήμιο Αθηνών ώστε το ίδρυμα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης -θα υπερδιπλασιαστεί- του αριθμού των φοιτητών του λόγω μετεγγραφών. Χαρακτηριστικά, λόγω μετεγγραφών στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ο συνολικός αριθμός φοιτητών θα αυξηθεί κατά 117% σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εισακτέων, στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής κατά 108%, στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό κατά 91%, στο Παιδαγωγικό 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο Τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60%.

Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ καλεί το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και θέτει τέσσερα αιτήματα, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης είναι δυνατή μόνο εάν εξασφαλιστούν αυτές οι τέσσερις ελάχιστες προϋποθέσεις. «Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας» ανέφερε χθεσινή ανακοίνωσή του ιδρύματος. Οι τέσσερις προϋποθέσεις είναι οι εξής:

• Επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες.

• Επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

• Εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών.

• Δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για την διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.

«Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει, εάν πράγματι επιθυμεί να στηρίξει με τις παραπάνω συγκεκριμένες μορφές ενίσχυσης το πολλαπλά τραυματισμένο ΕΚΠΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάντως, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος την Τρίτη χαρακτήρισε «μαγκιές» τις προειδοποιήσεις των ΑΕΙ ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εάν δεν στηριχθούν. Μάλιστα, ζήτησε να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας η προοπτική τα ΑΕΙ να αναλάβουν την αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού εισακτέων τους, ώστε να διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή