Απειλή τα μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Απειλή τα μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών παρολίγον εναέριων συγκρούσεων μεταξύ επιβατικών αεροσκαφών και μικρών μη επανδρωμένων ιπτάμενων αντικειμένων, καταγράφουν πιλότοι σε όλες τις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.

Η αλληλουχία αυτή επικίνδυνων προσεγγίσεων, παρότι δεν οδήγησε σε δυστύχημα, προκαλεί σκέψεις μεταξύ των στελεχών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας FAA για το σταδιακό άνοιγμα των αιθέρων στα μη επανδρωμένα, εμπορικά αεροσκάφη, γνωστά και ως drones.

Από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα, αεροπορικές εταιρείες, χειριστές ιδιωτικών αεροσκαφών και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν στείλει τουλάχιστον 25 επείγοντα μηνύματα στη FAA. Τα μηνύματα αυτά αφορούν την προσέγγιση μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε απόσταση λίγων μέτρων από μεγαλύτερα αεροπλάνα. Πολλά από τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια απογειώσεων και προσγειώσεων σε ορισμένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα νέο κίνδυνο για τις αεροπορικές πτήσεις, ύστερα από δεκαετίες ενίσχυσης της ασφάλειας και περιορισμού των δυστυχημάτων.

Πολλά από τα περιστατικά, τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο, σημειώθηκαν στους αιθέρες κοντά στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, όπως αποκαλύπτει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Washington Post».

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η υπηρεσία FAA είχε κοινοποιήσει μόνο μία εναέρια επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ μη επανδρωμένου αεροσκάφους και επιβατικού αεροπλάνου. Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από το Ταλαχάσι της Φλόριντα στις 22 Μαρτίου, όταν αεροσκάφος Boeing της εταιρείας US Airways πλησίαζε σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων μικρό μη επανδρωμένο drone, σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Τα έχουν αερομοντελιστές

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτοπτών μαρτύρων-πιλότων, τα μικρά drones που εντοπίζονται πάνω από αμερικανικά αεροδρόμια είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και φέρουν κάμερες. Αυτά τα στοιχεία κάνουν τους αρμόδιους να εικάζουν ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι χομπίστες αερομοντελιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή