Κινήσεις της Αθήνας σε πολιτικό επίπεδο

Κινήσεις της Αθήνας σε πολιτικό επίπεδο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της απάντησης της τρόικας τελούσε μέχρι και αργά χθες βράδυ η ελληνική κυβέρνηση, καθώς Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είχαν απαντήσει στην πρόταση που τους απεστάλη στις 4 η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά και με σημαίνοντες παράγοντες του εξωτερικού, σε μία προσπάθεια απεμπλοκής και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ακόμη και πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα έκανε το βήμα και πρότεινε τον διπλασιασμό του ΦΠΑ (από 6,5% σε 13%) στα ξενοδοχεία, «απαντώντας» έτσι στις αιτιάσεις των πιστωτών για δημοσιονομικό κενό το 2015. Παράλληλα, αναλαμβάνει τη δέσμευση διορθωτικών κινήσεων, εντός του 2015, εάν διαπιστωθεί απόκλιση κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και θεωρεί ότι, από την πλευρά της, έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης που τη χώριζε από την τρόικα. «Θα φανεί εάν πραγματικά θέλουν συμφωνία», σχολίαζε στην «Κ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για την αύξηση του ΦΠΑ και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό πυροδότησαν νέο κύκλο πολεμικής από την αντιπολίτευση και, φυσικά, ενστάσεις ακόμη και από το εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη συντάχθηκε, ουσιαστικά, με τις αιτιάσεις των επιχειρηματιών του κλάδου, σημειώνοντας (90,1) πως «μια τέτοια κίνηση δεν έχει λογική». «Θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα», προσέθεσε η κ. Κεφαλογιάννη, η οποία δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος, κάνοντας λόγο για «μεγάλο τραύμα». Oι «πονοκέφαλοι» δεν απουσιάζουν και από το ΠΑΣΟΚ. «Η τρόικα θέλει μια Ελλάδα που να μοιάζει με τη Βουλγαρία και γενικά τα Βαλκάνια», δήλωσε (90,1) ο βουλευτής Δημ. Κρεμαστινός και προανήγγειλε ότι «θα καταψηφίσει την εξίσωση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά» εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε μία τέτοια επιλογή. «Αυτό που με έχει φοβίσει είναι οι απαιτήσεις που μπαίνουν στο τραπέζι την τελευταία στιγμή», σχολίασε, τέλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Γ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι «δεν περίμενα ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2010 να θέλει η τρόικα να καταργηθεί στο σύνολό του».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να διαλύσει τα νέφη αμφιβολίας για την Ελλάδα, με μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα, που διοργανώνεται από την Capital Link, στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης. Απευθύνοντας πρόσκληση στους επενδυτές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, ενώ σχεδιάζουμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τους επενδυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή