Ματαίωσαν με το έτσι θέλω ενημέρωση για επένδυση

Ματαίωσαν με το έτσι θέλω ενημέρωση για επένδυση

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή ήταν το προστατευόμενο είδος βίδρας που ονομάζεται Lutra Lutra. Στη συνέχεια, αφού το συμπαθές θηλαστικό δεν έπεισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η περιοχή δεν είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, τέθηκε το θέμα της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Ούτε όμως το επιχείρημα αυτό έπεισε τους δικαστές του ΣτΕ. Ετσι οι συνήθεις ύποπτοι που αντιτίθενται σε κάθε είδους ανάπτυξη της χώρας, επιστράτευσαν τη συνήθη τακτική τους: τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και τον εκφοβισμό.

Ο λόγος γίνεται για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα προχθές στην πόλη της Κέρκυρας, με αφορμή την επένδυση που θα γίνει από επενδυτική εταιρεία στην περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης. Οι επενδυτές που προτίθενται να επενδύσουν 100 εκατ. ευρώ, θέλησαν να ενημερώσουν, τόσο τους φορείς όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού. Αντ’ αυτού, ο δήμαρχος του νησιού, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, αρνήθηκε να τους συναντήσει, ενώ οι εκπρόσωποι πολλών φορέων του νησιού, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο του Επιμελητήριου προκειμένου ν’ ακούσουν τι πρόκειται να γίνει στο νησί τους.

Αντιθέτως, κυριάρχησαν οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις των περίπου 50 οργανωμένων οπαδών του ΠΑΜΕ. Οι τελευταίοι ασχημονούσαν τόσο κατά των εκπροσώπων των επενδυτών, όσο και εκείνων που ήθελαν να ενημερωθούν.

«Αντί να κάνουν καμιά διαμαρτυρία για το κακό οδικό δίκτυο και τα κτίρια που ρημάζουν στο νησί, καταφέρονται κατά του επενδυτή που έρχεται να μας φέρει κεφάλαια και ανάπτυξη» σχολίαζε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γεώργιος Χονδρογιάννης. Ο τελευταίος διέθεσε τους χώρους του Επιμελητηρίου, προκειμένου η εταιρεία NCH Capital, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη, να παρουσιάσουν τα σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου.

Εις μάτην όμως, οι οπαδοί του ΠΑΜΕ απέτρεψαν την ενημέρωση των παραγόντων της νήσου.

Η NCH Capital, από 24/1/2013 έχει ανακηρυχθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Ερημίτη. Η εταιρεία διέθεσε 25 εκατ. ευρώ για το δικαίωμα στην παραχώρηση της έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων για περίοδο 99 ετών. Η εταιρεία ήταν η μόνη που ενδιαφέρθηκε για το ακίνητο και σύμφωνα με το βασικό σχέδιο που παρουσίασε, θα αναπτύξει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ένα μπουτίκ ξενοδοχείο και μια μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Η εταιρεία υποσχέθηκε ήπια ανάπτυξη και επιπλέον να φέρει υψηλού επιπέδου τουρίστες, σε συνεργασία με τη βρετανική World Travel Market. Το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει κατασκευές που δεν θα ξεπεράσουν τα 35 στρέμματα, περίπου δηλαδή στο 7% της έκτασης.

Κατά της συγκεκριμένης επένδυσης όμως έχει ταχθεί η «Κίνηση Κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη (ΚΚΞΚΕ)». Η ίδια έχει υποβάλει δύο προσφυγές στο ΣτΕ κατά αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ ή/και της κυβέρνησης, χωρίς όμως καμία τύχη. Αρχικά επικαλέστηκε τη βίδρα Lutra Lutra και την απειλή του φύκου Oceania Poseidonia. Η προσφυγή που κατατέθηκε 26/3/2013 απορρίφθηκε από το ΣτΕ τον επόμενο Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια η KKΞΚΕ επικαλέστηκε την εθνική ασφάλεια της χώρας προκειμένου να μπλοκάρει την επένδυση. Η προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 καταφέρεται κατά του «υπ’ αριθμ. 60 από 8/5/2013 ΠΔ "Τροποποίηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου"», το οποίο οχυρό, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετακινήθηκε στην άκρη της έκτασης του ακινήτου. Το οχυρό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παρατηρητήριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας και το ΣτΕ έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας από την επένδυση.

Στον χορό κατά της επένδυσης μπήκαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Αμφότεροι με εξώδικες προσκλήσεις, τόσο προς την κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στους επενδυτές, στράφηκαν κατά της επένδυσης. «Δυστυχώς ο πολιτικός συμβολισμός της αξιοποίησης του Ερημίτη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είναι ισχυρός και η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», παραδέχεται ο επικεφαλής του διαδικτυακού τόπου «Ενημέρωση» της Κέρκυρας, Γιώργος Κατσαΐτης. Ο ίδιος αναφέρεται σε μια σημαντική επένδυση ολλανδικής εταιρείας στο παλιό ξενοδοχείο Μιραμάρ, για το οποίο δεν έχει ακουστεί απολύτως τίποτε. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την περιοχή του Ερημίτη, ως την πιο όμορφη και ταυτόχρονα την πιο ακριβή του νησιού.

Σ’ αυτήν υπάρχουν αρκετές βίλες που φιλοξενούν ευκατάστατους Ελληνες και ξένους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η βίλα του Ρότσιλντ, ο οποίος, ως γνωστόν, σύμφωνα με την εθνοπατριωτική μπλογκόσφαιρα «έχει και αυτός, λόγω εβραϊκής καταγωγής, συνωμοτήσει στο ξεπούλημα της περιοχής, με απώτερο στόχο τη μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή