City Break στη Ρόδο

8' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια αλλιώτικη, χειμωνιάτικη απόδραση στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, η ελληνικότατη Ρόδος στηρίζει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος την αίγλη της σε κάτι που δεν είναι ελληνικό: τη Μεσαιωνική πόλη της. Μια πόλη που προέκυψε από μια μεγάλη αγοραπωλησία, καθώς ολόκληρο το νησί πουλήθηκε τον 14ο μ.Χ. αιώνα σε ένα τάγμα ιπποτών (του Αγίου Ιωάννη), το οποίο, μετακομίζοντας από τα Ιεροσόλυμα στα όρια του Αιγαίου, φρόντισε να αφήσει τη σφραγίδα του με αυτό που σήμερα αποτελεί ΤΟ τουριστικό αξιοθέατο του τέταρτου σε μέγεθος νησιού της Ελλάδας. Και αν η παραπάνω πρόταση επιδέχεται αμφισβήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις αρχές του χειμώνα αποκτά διαφορετική δυναμική. Γεγονός είναι ότι η ήρεμη την περίοδο αυτή Ρόδος είναι ό,τι πρέπει για ένα όμορφο -και ενδεχομένως ρομαντικό- Σαββατοκύριακο, που θα κοστίσει πολύ λιγότερο από μια αντίστοιχη απόδραση το καλοκαίρι.

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Μιλώντας για ιστορία με τη γλώσσα των αριθμών, στα 58,37 εκτάρια της Παλιάς (ή Μεσαιωνικής) Πόλης συνωστίζονται 2.400 χρόνια ιστορίας. Σε αυτό ακριβώς το περίκλειστο σε ισχυρά τείχη τμήμα της Ρόδου ζουν σήμερα 2.500 άνθρωποι και περπατούν καθημερινά πολλές χιλιάδες ακόμη, από όλο τον κόσμο.

Η οδός των Ιπποτών σάς προσελκύει με το όνομά της και μόνο. Είναι αυτή η ανηφορίτσα που θα σας οδηγήσει στο περίφημο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, του φρουρίου που μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο των ιπποτών και κατοικία του διοικητή τους, αφού στη διαδρομή της σε περάσει από τις κατοικίες των ιπποτών. Για να την προσεγγίσετε, θα έχετε κατά πάσα πιθανότητα μπει από κάποια παραλιακή πύλη και θα έχετε ήδη βρει μπροστά σας το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Αυτό που θυμίζει ότι το νησί υπήρχε και είχε ισχυρό, δικό του πολιτισμό, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι κάθε είδους Λατίνοι. Απέναντί του, η Παναγία του Κάστρου, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και υπήρξε ο καθεδρικός ναός των ορθοδόξων στα χρόνια του Βυζαντίου.

Πραγματική αποκάλυψη το παλάτι, που σήμερα λειτουργεί ως Βυζαντινό Μουσείο και εντυπωσιάζει και με την εξωτερική του όψη, αλλά και με την εσωτερική του μεγαλοπρέπεια. Εχοντας φτάσει εδώ, βρίσκεστε πολύ κοντά πλέον στην πύλη Νταμπουάζ, που σας δίνει τη δυνατότητα για μια διαφορετική επαφή τόσο με τα τείχη όσο -και κυρίως- με την τάφρο που τα περιβάλλει.

Μετά τη μικρή παράκαμψη προς την πύλη, η λογική σάς οδηγεί προς την κατηφορική οδό Σωκράτους για μια πρώτη συνάντηση με την οθωμανική περίοδο της Ρόδου. Το όμορφο τέμενος του Σουλεϊμάν και δευτερευόντως η μουσουλμανική βιβλιοθήκη, στην αρχή της πολύβουης οδού, γεμάτης καταστήματα παντός είδους, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά αποτυπώματα του πολιτισμού της Ανατολής, όχι όμως και τα μοναδικά στην Παλιά Πόλη. Το τέμενος του Σουλτάν Μουσταφά και τα δημοτικά λουτρά Γενί Χαμάμ, στην πλατεία Αρίωνος, το τέμενος του Ρετζέπ πασά στην πλατεία Δωριέως, το τέμενος του Ιμπραήμ πασά στην πλατεία Πλάτωνος και το τέμενος Αγά στη Σωκράτους είναι μερικά ακόμη από τα μουσουλμανικά μνημεία που συμβάλλουν στη δημιουργία του όμορφου μωσαϊκού πολιτισμών.

Ο κατάλογος με τα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης είναι μακρύς. Κρατείστε σαν κεντρική ιδέα τη διαδρομή Ιπποτών – Σωκράτους με τις παρακάμψεις της και σημειώστε ότι προς την πλευρά της παραλίας σάς περιμένουν η Καστελλανία Δημοτική βιβλιοθήκη, η Εβραϊκή Συναγωγή, ό,τι απέμεινε από την Παναγία του Μπούργκου και ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης.

…ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ

Μπορεί η Παλιά Πόλη να προσφέρει αξιοθέατα, ιστορία, δυνατότητα για αγορές -και διασκέδαση- κάθε είδους σε συμπυκνωμένη σύνεση, ωστόσο η Ρόδος δεν τελειώνει σε αυτήν. Το αντιλαμβάνεστε αυτό καθώς φτάνετε στην πλατεία Ελευθερίας και στην οδό 7ης Μαρτίου, όπου σας περιμένουν σε κανονική παράταξη μια σειρά όμορφα κτίρια. Οπως το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που χτίστηκε το 1927 και συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, μεταξύ των οποίων και ο γοτθικός ρυθμός, ενώ ακριβώς απέναντι, το αιγυπτιακό Τζαμί του Murat Reis με τον κομψό μιναρέ του επιβεβαιώνει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού. Το Ταχυδρομείο, που χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της ιταλικής κατοχής από τον Florestano di Fausto, η εκκλησία του Ευαγγελισμού, το δημαρχείο και το Εθνικό Θέατρο είναι μερικά ακόμη από τα κτίρια που μας ταξιδεύουν στην «ιταλική» εποχή της Ρόδου.

Η βόλτα στο γραφικό Μανδράκι, το μικρό λιμάνι με τα αγάλματα του αρσενικού και θηλυκού ελαφιού -σήμα κατατεθέν της Ρόδου- στην είσοδό του, είναι μια αναπόφευκτη και όμορφη εμπειρία, ενώ η λογική συνέχεια ενός χαλαρωτικού -αλλά μακράς διαρκείας- περιπάτου θα σας φέρει ακριβώς απέναντι, δίπλα στη μαρίνα, εκεί όπου βρίσκονται οι τρεις γραφικοί ανεμόμυλοι και ο φάρος του Αγίου Νικολάου.

Μια άλλη, ρομαντική εμπειρία της Ρόδου προσφέρει ο περίπατος προς τη δυτική πλευρά της πόλης, όπου βρίσκονται το Ξενοδοχείο των Ρόδων (σημερινό καζίνο), το Ενυδρείο και η «Ψαροπούλα». Η πολύβουη το καλοκαίρι παραλία προσφέρει την εποχή αυτή την ηρεμία και τη νηνεμία που αποτελούν εγγύηση για ένα ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα με θέα προς τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο, τη Νίσυρο, αλλά και προς τα τουρκικά παράλια και τα χιονισμένα βουνά της Τουρκίας.

Για την Ακρόπολη της Αρχαίας Ρόδου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο. Μάρτυρας του λαμπρού παρελθόντος του νησιού, βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Στεφάνου, γνωστού και ως Monte Smith, από τον Αγγλο λοχαγό Smith που κατέγραφε τις κινήσεις των γαλλικών πλοίων στον πορθμό την εποχή του Ναπολέοντα. Τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, στην κορυφή του λόφου, που μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη οπτική του ροδίτικου ηλιοβασιλέματος, είναι ο βασικός πόλος έλξης των επισκεπτών. Επίσης, κάτω από το ναό βρίσκεται το Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου που χρονολογείται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.

 

Μετάβαση

Στη Ρόδο φτάνουμε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Αθήνας με αρκετές καθημερινές πτήσεις της Aegean (www.aegeanair.gr) και της Ryanair (www.ryanair.com). Το κόστος του εισιτηρίου κατ’ άτομο με επιστροφή και όλους τους φόρους είναι της τάξης των 110 και των 55 ευρώ (κάνοντας κράτηση αρκετά νωρίτερα, μπορεί να βρείτε εισιτήριο από 42,64 και 17,99 ευρώ αντίστοιχα για απλή μετάβαση). Επίσης με πλοίο της Blue Star Ferries (T/18130, www.bluestarferries.gr) καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά. Το εισιτήριο κοστίζει 59,50 ευρώ το άτομο και 106,50 ευρώ το αυτοκίνητο για απλή μετάβαση.

Διαμονή

Spirit of the knights (Αλεξανδρίδου 14, Παλιά Πόλη, T/22410-39.765, www.rhodesluxuryhotel.com). Προσεγμένες σουίτες στην Παλιά Πόλη. Από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Nikos Takis Fashion Hotel (Παναιτείου 26, Παλιά Πόλη, Τ/22410-70.773, www.nikostakishotel.com). Μεγάλο προσόν η εξαιρετική τοποθεσία, δίπλα στο παλάτι του Μεγ. Μαγίστρου. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Κούκος (Νικηφόρου Μανδηλαρά 20-26, Τ/22410-73.022, 6948-600.994, www.koukoscafe.gr). Παραδοσιακού στυλ ξενώνας με περιποιημένα δωμάτια – διαχρονική αξία σε «βολική» περιοχή στο κέντρο της Ρόδου. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό  

Atlantis City Hotel (Ιωνος Δραγούμη 29, T/22410-24.821-2, atlantiscityhotel.cosmores.com). Σε καλή περιοχή στο κέντρο, αξιοπρεπές, χαμηλού κόστους κατάλυμα. Από 35 ευρώ με πρωινό.

Bellevuesuites (Ακτή Μιαούλη και Τήλου, δίπλα στο Ενυδρείο, Τ/22410-75.880, www.bellevuesuitesrhodes.com). 11 σουίτες πολυτελείας σε εξαιρετική θέση, για τον χειμερινό επισκέπτη της πόλης – αξίζει τα λεφτά του. Από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Saint George Studios (Απολλωνίων 35, Παλιά Πόλη, Τ/22410-33.593, www.saintgeorgeoldcityrhodes.gr). Μικρά, περιποιημένα καταλύματα, με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο. Από 85 ευρώ το δίκλινο, χωρίς πρωινό.

Domus Studios (Απολλωνίων 11, Τ/ 22410-25.965 και 33.593, www.domus-studios-rhodes.gr). Δωμάτια με προσεγμένη αισθητική, κοντά στην πύλη Νταμπουάζ. Από 45 ευρώ το δίκλινο, χωρίς πρωινό.

Plaza (Ιερού Λόχου 7, Τ/22410-22.501, www.rhodesplazahotel.com). Ξενοδοχείο σε ήσυχο μέρος. Από 60 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

Blue Mirage Wine Bar Restaurant (25ης Μαρτίου 26, Μανδράκι, Τ/22410-20.060). Διεθνής κουζίνα, προσεγμένο μενού, υψηλότατη ποιότητα, εξαιρετικά ποτά και κατά περίπτωση ζωντανή μουσική.

Ταμάμ (Γεωργίου Λέοντος 1, Τ/22410-73.522). «Ψαγμένο» εστιατόριο με διεθνή κουζίνα και πολλά ελληνικά πιάτα, απαιτητικό μενού, σε μικρό χώρο – δεν κάνουν κρατήσεις.

Εργον (Ηρώων Πολυτεχνείου 18, Τ/22410-34.426). Τίμια προσέγγιση ελληνικού φαγητού, καλή ποιότητα και τιμές.

Koozina (Γεωργίου Λέοντος 19, Τ/22410-25.885). Μεζεδοπωλείο με ελληνική κουζίνα. Γευστικά πιάτα σε προσιτές τιμές.

Γκρινιάρης (Αγ. Ιωάννου 156, Αγ. Ανάργυροι, Τ/22410-34.005). Ταβερνείο με λίγα πιάτα εξαιρετικής ποιότητας.

Οι συμπεθέρες (Αλεξ. Διάκου 12, Τ/22410-43.630, www.oisympetheres.gr). Πολύ νόστιμο μαγειρευτό φαγητό και take away.

Ντινόρης (Μουσείου 14, Παλιά Πόλη, T/ 22410-25.824, www.dinoris.com). Εγγυημένο εστιατόριο (3η γενιά) που συνδυάζει την πολυτέλεια με την παράδοση στο ψάρι.

Κούκος (Νικηφόρου Μανδηλαρά 20, Τ/22410-73.022, www.koukosrodos.com). Παραδοσιακή αισθητική, μικρά πιάτα, προσιτές τιμές – διέξοδος σε όλα: φαγητό, ποτό, καφέ.

Mandala (Σοφοκλέους 38, Τ/ 22410-38.119, www.restaurant-mandala.com) Νόστιμη διεθνής κουζίνα σε λογικές τιμές.

Παραγάδι (Κλαύδιου Πέπερ και Αυστραλίας, Ζέφυρος, Τ/22410-37.775, 6972-294.418). Παραδοσιακή ψαροταβέρνα για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που δεν κοστίζουν μια περιουσία.

Pizanias Seastar (Σοφοκλέους 24, Παλιά Πόλη, Τ/22410-22.117). Ετερη ψαροταβέρνα με αυθεντικές γεύσεις και καλή ποιότητα.

Καφές / Ποτό / Γλυκό

Μύγα (Κ. Παλαμά 4 και Καρπάθου, Μανδράκι, Τ/22411-17.324). Café-bar με πολιτιστικές αποχρώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις κ.λπ.), «ψαγμένα» ροφήματα και μουσική επιλεγμένη από DJ.

Rock ’n’ Roll (πλ. Αρίωνος 2-3, Τ/ 22410-25.202). Μουσική με θεματική προσέγγιση (τα Σαββατοκύριακα και κάποιες μέρες την εβδομάδα, ζωντανή), ποτό και φαγητό.

Ρωγμή του χρόνου (πλ. Αρίωνος 4, Τ/22410-25.202). Για ελληνικό και ξένο ροκ με ντόπιους καλλιτέχνες.

Black Adder (Δ. Θεοδωράκη 5-11, Τ/22410-75.897, theblackadderpub.com). Ενδιαφέρουσα παμπ με ποτό και φαγητό.

Οδός Αγησάνδρου (Αγησάνδρου, Παλιά Πόλη, Τ/22410-33.903). Μουσικός «καφενές» με ζωντανή μουσική, ρεμπέτικα και λαϊκά, και κρασομεζέδες.

Soho (πλατεία Ιπποκράτους 24, Παλιά Πόλη, Τ/6958-056.051, 6940-690.983). Μπαρ που απευθύνεται σε όσους αρέσει η «έντονη» μουσική, με λίγες καρέκλες και πολλές θέσεις για ορθίους.

Ζαχαροπλαστείο Στάνη (Αγ. Αναστασίας 28, Αγία Αναστασία, Τ/22410-31.991). Εδώ θα βρείτε κυριολεκτικά εξαιρετικό, αλλά σε καμία περίπτωση ακριβό, παγωτό και γλυκά ταψιού.

Τip για την Παλιά Πόλη

Αν αποφασίσετε να κάνετε τη βόλτα που μέσα σε 2-3 ώρες θα σας έχει αποκαλύψει σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης, καλό είναι να έχετε φορέσει παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα, καθώς οι δρόμοι είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους στρωμένοι με μικρά βότσαλα «καρφωμένα» στη γη.

* Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια τον κ. Βουλγαρίδη, ιδιοκτήτη του καινούργιου και πραγματικά ιδιαίτερου ξενοδοχείου Κόκκινη Πόρτα Rossa (kokkiniporta.com), που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάρτιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή