Επετειακή εκδήλωση οργανώνει το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στις Σέρρες, αύριο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Επετειακή εκδήλωση οργανώνει το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στις Σέρρες, αύριο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεμος καλός, βοριάς σερραίικος, που καθαρίζει από ομίχλη το τοπίο, φυσάει και φέρνει την είδηση πως το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» αφιερώνει την επετειακή εκδήλωση στον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη γενέτειρά του, τις Σέρρες. Στην Πρώτη Σερρών ανοίγει το πατρικό σπίτι ο αδελφός του κ. Αχιλλέας Γ. Καραμανλής, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «ΚΓΚ» και, μαζί με τη σύζυγό του κ. Νίκη Καραμανλή, περιμένουν όλη την οικογένεια και φίλους για μια γιορτή δημοκρατίας και ανάτασης που ήταν, για τον τόπο, η αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον αείμνηστο Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Πρώτο της Πρώτης Σερρών, όπως τον είχαμε ονομάσει. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Ελπίδα Resort» των Σερρών, αύριο Σάββατο, ώρα 6 μ.μ., ανοικτή στο κοινό, είναι ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταμίας του ιδρύματος. Ανήκει στη γενιά των Ελλήνων που γεννήθηκαν με τη Μεταπολίτευση, δεν έχουν μερίδιο στα σπουδαία επιτεύγματα και η συμμετοχή τους μικρή στα λάθη που ακολούθησαν. Αλλά τώρα, αυτή η γενιά, που δεν έχει ζήσει πιο κρίσιμη περίοδο από τη σημερινή, θέλει να μιλήσει. «Θέλω να σας πω πώς βλέπει ένας 40άρης όλη αυτή την περίοδο της Ιστορίας», λέει στην ομιλία του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. «Γι’ αυτά τα 40 χρόνια, αλλά και για την επόμενη ημέρα».

Στην επετειακή εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης βαρυσήμαντη έκδοση του Ιδρύματος σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος» και συγγραφέα τον Δημήτρη Καιρίδη, που είναι της μεταπολεμικής γενιάς κι αυτός. Την παρουσίαση της μελέτης θα κάνουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος, η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και, βέβαια, ο συγγραφέας Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το φαινόμενο «Καραμανλής»

Η μελέτη, που έχει τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος», περιλαμβάνει 373 σελίδες, αποτελείται δε από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει και αναλύει το ιστορικό πλαίσιο, στο εσωτερικό και διεθνώς, του φαινομένου «Καραμανλής», ενώ το δεύτερο αποτελείται από αυτούσια τα δημοσιεύματα, που συνοδεύονται από τον απαραίτητο σχολιασμό και από φωτογραφίες της πολιτικής του καριέρας ως πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 1998. Η μελέτη περιλαμβάνει επιλογή χαρακτηριστικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν για τον Καραμανλή στα ακόλουθα πέντε διεθνή έντυπα κύρους – New York Times, The Economist, Der Spiegel, Die Zeit και Le Monde». Συνοδεύεται δε η μελέτη από εκτενή βιβλιογραφία και ένα ευρετήριο. Το βιβλίο παρακολουθεί τη διαδρομή του Ελληνα ηγέτη μέσα από τις ανταποκρίσεις και τα σχόλια του ξένου Τύπου. «Ο Ελληνας Ντε Γκωλ» –έτσι τον ονόμασαν τα διεθνή έγκυρα έντυπα και οι εφημερίδες της εποχής– πίστεψε στη δυνατότητα της πολιτικής να βελτιώσει τη μοίρα του ελληνικού λαού και μόχθησε γι’ αυτό. Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, πίσω από το ελληνικό «πολιτικό θαύμα» της δημοκρατικής μετάβασης του 1974 βρισκόταν ένα πρότυπο δημόσιου άνδρα «που προτιμούσε να είναι χρήσιμος παρά αρεστός». Η συνέχεια στις Σέρρες…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή