Λύση τα μαθήματα εξ αποστάσεως ή το «βραχιολάκι»

Λύση τα μαθήματα εξ αποστάσεως ή το «βραχιολάκι»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και το λεγόμενο βραχιολάκι ή άλλως σύστημα γεωεντοπισμού, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τις άδειες κρατουμένων πριν από τις Γιορτές, μελετάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως λύση στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, που επιμένει στη συνέχιση της απεργίας πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που ανέλαβε την ευθύνη να βρει τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να παρακολουθεί ο Ρωμανός τις σπουδές του εξ αποστάσεως, κατέθεσε ήδη από την περασμένη Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η εν λόγω ρύθμιση, που δίδει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις «τύπου» Ρωμανού, για τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες, να κάνουν χρήση αυτής της εναλλακτικής λύσης, κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Τρίτη. Συγκεκριμένα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσων υποδίκων ή καταδίκων επιστρέφουν χρήματα στο Δημόσιο από τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων.

Μέσω κομπιούτερ

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, όσοι κρατούμενοι δεν μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες, διότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν τους το επιτρέπουν, θα μπορούν στο εξής να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα και τα εργαστήριά τους. Η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας και σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του ΑΕΙ ή του ΤΕΙ στο οποίο φοιτούν οι έγκλειστοι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εφαρμογή και σε κρατούμενους φοιτητές και σπουδαστές της δυνατότητας ηλεκτρονικής παρακολούθησης των μαθημάτων τους, θα αξιοποιηθούν προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και δίδουν ανάλογες δυνατότητες παρακολούθησης σε παιδιά με διάφορες αδυναμίες. Επίσης, οι εφαρμογές αξιοποιούνται σήμερα κατά κόρον στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές του.

Η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού κρίνεται ότι μπορεί να υπαχθεί στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των μαθημάτων. Και τούτο, διότι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ενημερώθηκε από τη σχολή του, ο Ρωμανός έχει πετύχει στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ Αιγάλεω και τα μαθήματά του είναι θεωρητικά. Τέλος, στο πρόγραμμα των σπουδών του περιλαμβάνονται και ασκήσεις και εργασίες που μπορούν να γίνουν με τη συνδρομή καθηγητών και μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται.

Δικαστικές εκκρεμότητες

Ο Νίκος Ρωμανός εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης (16 χρόνια), για τη συμμετοχή σε διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τη χρήση κουκούλας). Επίσης έχει δικαστικές εκκρεμότητες, τρεις δικογραφίες και ισάριθμα εντάλματα προσωρινής κράτησης, για τρομοκρατική δράση (κακουργήματα) σε σχέση με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Για τις υποθέσεις αυτές είναι υπόδικος και έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες και η υποδικία του για κακουργήματα είναι που έχουν δημιουργήσει νομικό αδιέξοδο, καθώς, για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας αναγκαία προϋπόθεση -κατά τον νόμο- είναι η σύμφωνη γνώμη του ειδικού ανακριτή για την τρομοκρατία, η οποία όμως είναι αρνητική.

Η αρνητική θέση του ανακριτή, που χειρίζεται τα θέματα τρομοκρατίας, οδήγησε και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά σε απόρριψη του αιτήματος Ρωμανού, ενώ ο συνήγορός του, επιχειρώντας να εξευρεθεί νομική λύση, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση αναιρέσεως.

Με την αίτησή του, ζητεί να ανατραπεί η αρνητική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του Πειραιά, επικαλούμενος νομικούς λόγους. Η αναίρεση απασχολεί ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό που αναμένεται να αποφανθεί σε πολύ σύντομο χρόνο, λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης, που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή