Γιουνκέρ: Να μην έρθουν στην εξουσία «ακραίες δυνάμεις»

Γιουνκέρ: Να μην έρθουν στην εξουσία «ακραίες δυνάμεις»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του στην ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από «ακραίες δυνάμεις» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Θεωρώ ότι οι Ελληνες -οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή- γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση, όπως αναφέρει ο ΕUobserver.

Αν και ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να δώσει πολιτικές συμβουλές ενόψει της ελληνικής προεδρικής εκλογής την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε: «Δεν θα μου άρεσε να έρθουν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούνται «ακραίες δυνάμεις», ο κ. Γιουνκέρ απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς ανίσχυρους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής διαδικασίας».

«Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα το προτιμούσα εάν εμφανίζονταν οικεία πρόσωπα», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, κάνοντας εμμέσως αναφορά στον πρώην επίτροπο της Ε.Ε., Σταύρο Δήμα.

Δυσφορία ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του ΣΥΡΙΖΑ. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι είναι κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται. Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεταν, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκεται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτει και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τη σχετική δήλωση του κ. Γιουνκέρ, έσπευσε να σημειώσει ότι η αναφορά σε «οικεία πρόσωπα» είναι κάτι που ερμηνεύεται πολλαπλώς. Ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής σχετικά με τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών-μελών, ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αυτή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, είχε χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα Δήμα «ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη». «Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Οπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές. Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό», ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή