Συγγνώμη της Greenpeace προς το Περού

Συγγνώμη της Greenpeace προς το Περού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΜΑ. Δημόσια συγγνώμη ζήτησε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, για τη διαμαρτυρία που οργάνωσε στην έρημο Νάσκα του νότιου Περού. Μέλη της οργάνωσης τοποθέτησαν πανό πολύ κοντά στο σημείο, όπου βρίσκονται χαραγμένα τα περίφημα γεωγλυφικά του πολιτισμού των Νάσκα, χαρακτηρισμένα Μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού από την UNESCO. Τα ιδιότυπα χαράγματα, που εκτείνονται σε περιοχή 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απεικονίζουν μεταξύ άλλων σκηνές κυνηγιού, είναι ορατά από τους γύρω λόφους και από τον αέρα. Δημιουργήθηκαν από τον μυστηριώδη για μας πολιτισμό των Νάσκα, μεταξύ 400 μ.Χ. και 650 μ.Χ.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού του Περού ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αγωγή κατά της Greenpeace για την ατυχή της διαμαρτυρία. Στόχος των ακτιβιστών της οργάνωσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ανάγκη προώθησης της «καθαρής ενέργειας», με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Λίμα.

«Η διαμαρτυρία της οργάνωσης αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο κάθε Περουβιανού» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Λουίς Χάιμι Καστίγιο. Οι ακτιβιστές διείσδυσαν στη φυλασσόμενη περιοχή, όπου τοποθέτησαν το γιγάντιο πανό. Σε αυτό, τα μέλη της Greenpeace είχαν γράψει: «Ωρα για Αλλαγή: Το Μέλλον είναι Ανανεώσιμο». Παρά τις διαβεβαιώσεις των «δραστών», ότι κατέβαλαν ειλικρινείς προσπάθειες ώστε να μην «ταράξουν» τον χώρο, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι πατημασιές τους και μόνο, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στο μνημείο.

Δεν φεύγουν από τη χώρα

Ο κ. Καστίγιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να μην επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα στους ακτιβιστές της Greenpeace, ενόσω η εισαγγελία εξετάζει την άσκηση δίωξης για «καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων», πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή έως έξι ετών κάθειρξης.

Η οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι ο εκτελεστικός της διευθυντής Κούμι Ναϊντού θα μεταβεί αύριο στη Λίμα, για να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία της οργάνωσης σε κάθε επίσημη έρευνα για το περιστατικό. «Αντιλαμβανόμαστε ότι εμφανισθήκαμε σαν να είμαστε απρόσεκτοι και αναίσθητοι», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή