Ιστορίες για παιδιά σε απευθείας μετάδοση από την Ξάνθη

Ιστορίες για παιδιά σε απευθείας μετάδοση από την Ξάνθη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Μια γλυκιά, γυναικεία φωνή αφηγείται παραμύθια στον τοπικό σταθμό της Ξάνθης στη συχνότητα των 93,5 Fm σε απευθείας μετάδοση. Ετσι γνώρισα ένα απόγευμα τη Δήμητρα Πυργελή, ακούγοντάς την να διαβάζει στην εκπομπή της ιστορίες. Με ενθουσιασμό ανακάλυψα ότι η ζωή της ήταν πολύπλευρη, αφού παράλληλα με τη δουλειά της στον ραδιοφωνικό σταθμό στην Ξάνθη, εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της και επίσης επισκέπτεται σχολεία για να αφηγηθεί παραμύθια. Πρόσφατα η Δήμητρα Πυργελή βρέθηκε στο προσκήνιο του παιδικού βιβλίου με τέσσερα διαφορετικά έργα της. Από τις εκδόσεις Λιβάνη μόλις κυκλοφόρησε «Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη», από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» ο «Καπετάνιος στην μπανιέρα», από τις εκδόσεις «Παρρησία» «Οι μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο» και από τις εκδόσεις Μεταίχμιο «Τα δύο αδέλφια και το φεγγάρι».

Ηταν η ευκαιρία για μια συζήτηση αφιερωμένη στα παραμύθια, τα οποία, σύμφωνα με τη Δήμητρα Πυργελή, είναι «η τροφή για να μεγαλώσουν οι μικροί κι ο ορός για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα της ζωής οι μεγάλοι»!

Η συγγραφέας επισημαίνει ότι «οι μεγάλοι, όταν βγαίνουν στον στίβο της ζωής, ξεχνούν να τρέφονται σωστά» και συμπληρώνει ότι «το παραμύθι δεν είναι απλώς μια ανάγκη, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει στη ζωή μας, γιατί μπορεί να τέρπει, να ψυχαγωγεί, να παρηγορεί, να συντροφεύει».

Την ρωτάω εάν ζούμε σε μια εποχή που δυσκολεύεται παρ’ όλα αυτά να προσελκύσει το κοινό στον κόσμο των παραμυθιών. «Οσο δύσκολο είναι ν’ αφηγηθείς και να γράψεις σήμερα έχοντας να αντιμετωπίσεις τους δράκους της τεχνολογίας, τόσο δύσκολο θα ήταν να κάνω κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε εποχή, γιατί εμπόδια πάντα συναντάς στο διάβα σου κι είναι μαγεία να αναμετρηθείς μαζί τους για να τα υπερκεράσεις», μου λέει.

Η εικόνα

Με την εμπειρία δεκατριών χρόνων επισκέψεων σε σχολεία για να αφηγηθεί παραμύθια, η Δήμητρα Πυργελή δηλώνει ότι «η εικόνα χωρίς αμφιβολία θα ισχυριστούν πολλοί ότι υπερτερεί του λόγου». Εκείνη ανταπαντάει πως «ο κόσμος των παραμυθιών είναι τόσο ζωντανός, τόσο χρωματιστός, τόσο ευωδιαστός και γοητευτικός που μπορεί να συνεπάρει τον καθένα μας».

Στις «Μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο», με την πολύ ωραία εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογιού, η Δήμητρα Πυργελή γράφει ιστορίες που αναφέρονται στην καθημερινότητα των μεγάλων, όπως η «Ασυμφωνία χαρακτήρων». Είναι και δεν είναι παραμύθια, είναι και δεν είναι αλήθεια, πάντως σίγουρα είναι ένας τρόπος για να διαβάσουμε ο καθένας τη δική μας ιστορία…

Δεν έχουμε πλέον τη χαρά να μαζευόμαστε όπως παλιά (αν και θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε!) γύρω από ένα τζάκι για να ακούσουμε παραμύθια, οπότε αναγκαστικά τα προσεγγίζουμε μέσα από ένα βιβλίο ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια εκδήλωση αφήγησης. Η Δήμητρα Πυργελή μας παροτρύνει να ζήσουμε «πιο «παραμυθένια», δηλαδή πιο απλά, πιο συνειδητά, πιο κοντά στην αγάπη και στην ομορφιά». Εκείνη θα συνεχίσει να γράφει για να μας προσφέρει, όπως λέει, «ένα μαγικό χαλί για να καθήσουν εκεί τα όνειρά μας»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή