Η ακτινογραφία της σημερινής ψηφοφορίας

Η ακτινογραφία της σημερινής ψηφοφορίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη της συνταγματικά απαιτούμενης για τις δύο πρώτες ψηφοφορίες (200), ή και της τρίτης (180), για την εκλογή Προέδρου αλλά ελαφρώς μεγαλύτερη της κυβερνώσας, είναι η πλειοψηφία που φαίνεται να σχηματίζεται απόψε στη Βουλή, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Ειδικότερα, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως οι θετικές ψήφοι για τον κ. Στ. Δήμα θα είναι από 161 έως 167. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα σίγουροι, φυσικά, θεωρούνται οι βουλευτές της Ν.Δ. (127) και του ΠΑΣΟΚ (28). Δηλώνοντας «παρών», θα εκφράσουν την αντίθεσή τους οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ: Βάσει των κομματικών, συλλογικών αποφάσεων, «παρών» θα δηλώσουν σήμερα και τα δώδεκα μέλη της Κ.Ο. Στους διαδρόμους της Βουλής και στο πλαίσιο των πυρετωδών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, τουλάχιστον οι μισοί εξ αυτών (6) «θεωρείται» ότι υπό προϋποθέσεις πιθανόν να διαφοροποιηθούν ψηφίζοντας υπέρ της εκλογής Προέδρου στην κρίσιμη, τρίτη ψηφοφορία.

ΔΗΜΑΡ: «Παρών» φαίνεται πως επιλέγουν και οι 10 βουλευτές του κόμματος στη σημερινή ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τουλάχιστον τρεις εξ αυτών, οι Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας, έχουν δηλώσει ότι εντός ενός πλαισίου «εθνικής συνεννόησης» θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια προεδρική πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών στην τελευταία ψηφοφορία.

Χρυσή Αυγή: Οι 16 βουλευτές δηλώνουν πως μαζικά θα καταψηφίσουν την οποιαδήποτε υποψηφιότητα και στις τρεις ψηφοφορίες. Η «ήρεμη» εκ μέρους τους επιλογή, αφού θα είναι παρόντες, είναι να δηλώσουν «παρών», εκτός εάν επιλέξουν να διαφοροποιηθούν με κάποια από τις προσφιλείς τους ακραίες συμπεριφορές.

ΚΚΕ: Είτε δηλώνοντας «παρών», είτε απουσιάζοντας, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν υποψήφιο Πρόεδρο.

Ανεξάρτητοι: Από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους βουλευτές, υπάρχουν: Εξι (6) οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα από την πρώτη ψηφοφορία: Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Π. Μελάς, Γ. Νταβρής, Χρ. Αηδόνης, και χθες το βράδυ η κ. Αικατερίνη Μάρκου. Οκτώ (8) κινούνται σε τροχιά διαφωνίας έως τέλους: Θεοδώρα Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μάρκος Μπόλαρης, Π. Μουτσινάς. Δύο (2), οι Π. Τατσόπουλος, Β. Οικονόμου, έχουν πρωταγωνιστήσει ήδη, ως γνωστόν, σε πρωτοβουλία με άλλους ανεξάρτητους και τους προαναφερθέντες τρεις της ΔΗΜΑΡ, σε πρωτοβουλία εξεύρεσης δυνατοτήτων εθνικής συμφωνίας (που περιλαμβάνει και εκλογές εντός του 2015), ώστε επί τη βάσει αυτή να καταστεί δυνατόν να εκλεγεί Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου.

Στο «παρών» αλλά αδιευκρίνιστων διαθέσεων, οι υπόλοιποι εκ των ανεξαρτήτων: Γ. Κουράκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Πολύδωρας, Χρυσ. Αλεξόπουλος, Στ. Μπούκουρας, Β. Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη και Γ. Κασαπίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή