Προσκλητήριο συναίνεσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης από τον κ. Ευ. Βενιζέλο

Προσκλητήριο συναίνεσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης από τον κ. Ευ. Βενιζέλο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κ. Στ. Δήμα και στις τρεις, διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξή του σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο έκανε χθες σαφές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόσο ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, όσο και στο Κοινοβούλιο, διά της επιστολής του, που ανεγνώσθη λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, επίσης, εκλογή Προέδρου και συμμετοχή στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης από τα κόμματα που τελικώς χθες καταψήφισαν τον κ. Δήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει ακόμη και επίσπευση των εκλογών. Χθες, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τόνιζαν ότι το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, ενώ χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη την ψήφο υπέρ του κ. Δήμα από τους τέσσερις βουλευτές της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα, στελέχη της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα πρέπει να προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τους υψηλούς τόνους τους οποίους χρησιμοποιεί και δεν βοηθούν το κλίμα συναίνεσης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην Κ.Ο. του κόμματός του, αλλά και σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι υπό προϋποθέσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να «τα συζητήσει όλα», υπονοώντας πως θα συζητούσε ακόμη και την πιθανότητα επίσπευσης των εκλογών υπό δύο προϋποθέσεις: «να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής και να δημιουργηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, είναι δυνατόν «να κάνουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα». Στη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι προφανώς η πρόσκληση αυτή απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο διέψευσε ότι κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς τον κ. Σαμαρά κατά τη συνάντηση που είχαν λίγη ώρα νωρίτερα.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «προχωράμε περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης φυσικά και των βουλευτών ατομικά σε αυτό που είπα, σε μια προσέγγιση που συνδέει την εκλογή του ΠτΔ με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοικτοί για να τα συζητήσουμε όλα, γιατί εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση «εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη», αποστροφή η οποία ερμηνεύεται από τους συνεργάτες του ως επιμονή στην ανάγκη να εξευρεθεί συναινετική λύση.

Αποστάσεις από Γιουνκέρ

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε αποστάσεις και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του κ. Γιουνκέρ ή τις διαρροές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «μπορούμε να διατυπώνουμε απόψεις για άλλες χώρες, όμως υπάρχει ανάγκη απόλυτου σεβασμού της αξιοπρέπειας, της κυριαρχίας και των συναισθημάτων του λαού που έκανε πρωτοφανείς θυσίες». Ζήτησε από την Ε.Ε. και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών να σεβαστούν το κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας ανάδειξης Προέδρου και προκήρυξης εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τις εκλογές, ούτε όμως και τις φοβάται «και θα λειτουργήσει ως εγγυητής της σταθερότητας και μετεκλογικά». Αφησε αιχμές και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι άπαντες πρέπει να προστατεύσουν το ιστορικό και πολιτικό κεφάλαιο του χώρου και να μην το ακυρώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή