Ενα χάσμα ζητάει νικητή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι από τις λίγες φορές που οι έμπειροι δημοσιογράφοι και πολιτικοί σχολιαστές δεν κρύβουν την έκπληξή τους με όσα έχουν συμβεί τις προηγούμενες μέρες. Και είναι από τις όχι σπάνιες φορές που η ψυχραιμία (ή μήπως η αδιαφορία, το μπούχτισμα και η αποστασιοποίηση;) των πολιτών διατηρεί την απαιτούμενη ισορροπία στη βαβούρα που μας περιβάλλει.

Διότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας, σήμερα το μεσημέρι, τίποτα δεν άλλαξε τους προγραμματισμούς των κατοίκων αυτής της χώρας. Στήθηκαν στην ουρά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας όπως κάθε χρόνο. Οι γειτονιές μύρισαν (ναι, ακόμη μυρίζουν) τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που ψήνονται. Οι νονοί και οι νονές αγόρασαν δώρα για τα βαφτιστήρια. Στα περισσότερα σπίτια κανονίζονται οι γιορτινές συναθροίσεις. Και η προχθεσινή λιακάδα ήταν η λαμπρότερη αφορμή και ευκαιρία για πολλούς, αλλά πάρα πολλούς, να κάνουν ψώνια, βόλτες, να χαρούν τη μέρα. Και να διαπιστώσουν, στην πιο θεσμοθετημένη Κυριακή με ανοικτά τα μαγαζιά, πόσο διευκολύνει τη ζωή τους και πόσο αλαφραίνει τον συμπιεσμένο χρόνο των εργάσιμων ημερών αυτό το μέτρο.

Την ίδια ώρα, τα πάνελ διαδέχονται το ένα το άλλο, οι διαπληκτισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων επίσης, όπως και οι απίστευτες επιχειρηματολογίες για απόψεις, στάσεις, επιλογές. Αλλά θεωρούνται σχεδόν φυσικά. Σαν να μην περιμένουμε τίποτα καλύτερο, τίποτα διαφορετικό. Στα σχόλια, τόσο τα προφορικά όσο και τα διαδικτυακά, η αντίδραση είναι το χιούμορ.

Και εν τω μεταξύ γεμίζουν οι χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας κάθε είδους. Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες καλλιτεχνών με εγχειρήματα πολλά, διαφορετικά, απρόβλεπτα. Οι πρωτοβουλίες πολιτών αγκαλιάζονται και στρέφονται τόσο στην ανάδειξη τόπων, τοπίων και κτισμάτων που αξίζει να διατηρηθούν και μαρτυρούν τη συνέχεια και την ιστορία αυτού του τόπου, όσο και στις πεισματικές προσπάθειες να δοθούν ευκαιρίες σε όσους φέρνουν νέες επιχειρηματικές ματιές, αλλά χρειάζονται ένα αρχικό στήριγμα, μια ώθηση.

Είναι, σίγουρα, όσα δεν βλέπουν εκείνοι που χάνονται μέσα σε συναντήσεις, σε καφέ, σε dvd, σε μαγνητοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις, σε ίντριγκες, σε σκοπιμότητες, σε διατεταγμένα επιχειρήματα.

Τα θεάματα που κερδίζουν την αγάπη και την αποδοχή του κοινού είναι όσα έχουν νοσταλγία, όσα επενδύουν στο συναίσθημα. Στα social media τα περισσότερα likes τα έχουν παλιές φωτογραφίες, προσώπων ή τόπων. Η ποίηση, εδώ και καιρό, είναι η κερδισμένη στον χώρο της γραφής. Πολλές συλλογές συνεχίζουν να εκδίδονται, πολλοί συνεχίζουν ή ξεκινούν να εκφραστούν με ποίηση.

Είναι δείγμα –ή απόδειξη;– ότι το χάσμα σε όσους είναι σε πρώτο πλάνο και διαχειρίζονται τις τύχες αυτής της χώρας και σε όσους συνεχίζουν να δοκιμάζουν και να ζουν είναι τεράστιο. Οποιος αρχίσει να το μειώνει θα είναι ο νικητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή