Ευθύνες του ΔΝΤ στην εξάπλωση του ιού Εμπολα στην Αφρική

Ευθύνες του ΔΝΤ στην εξάπλωση του ιού Εμπολα στην Αφρική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής, στο πλαίσιο δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνέβαλε στην εξάπλωση του ιού Εμπολα, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας Αλέξανδρο Κεντικελένη. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου BBC, οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν «συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με ανεπαρκή χρηματοδότηση και ελλιπή προετοιμασία». «Ο λόγος μετάδοσης του ιού Εμπολα σε τόσο ταχείς ρυθμούς ήταν η αδυναμία των συστημάτων υγείας», επισημαίνει στην έρευνα ο κ. Κεντικελένης, προσθέτοντας πως αυτή η παράμετρος δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί. Το ΔΝΤ αρνήθηκε τα πορίσματα της έρευνας. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι οικονομίες της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση του ΔΝΤ όταν ξέσπασε ο ιός Εμπολα που έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 7.300 άτομα μέχρι σήμερα.

«Οι πολιτικές που επιβλήθηκαν για τη μείωση των κρατικών δαπανών ήταν «εξαιρετικά αυστηρές, απορροφώντας κονδύλια που έπρεπε να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στον τομέα της υγείας», επισημαίνεται στην έκθεση. Στην εκπομπή «Newsday», o κ. Κεντικελένης τόνισε πως η μείωση των προϋπολογισμών για την υγεία σήμαινε πως οι χώρες αυτές δεν είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν πρόσθετο προσωπικό και να το πληρώσουν επαρκώς. Ο Λόρενς Κινγκ, συνεργάτης του κ. Κεντικελένη στην έρευνα, σχολίασε ότι η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία και η Γουινέα είχαν ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του ΔΝΤ εντός του 2013, λίγο πριν από το ξέσπασμα του ιού Εμπολα. Τον Σεπτέμβριο, ύστερα από την κλιμάκωση της κρίσης Εμπολα με 3.000 θύματα, το ΔΝΤ παρείχε έκτακτη οικονομική βοήθεια 130 εκατ. δολαρίων στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Χορηγήθηκαν, ειδικότερα, 41 εκατ. δολάρια στη Γουινέα, 49 εκατ. δολάρια στη Λιβερία και 40 εκατ. δολάρια στη Σιέρα Λεόνε.

Καλοπληρωτές, αν και πτωχοί

Πάνω από 1,7 εκατ. δολάρια θα καταβάλει η Σιέρα Λεόνε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την παραμονή των Χριστουγέννων και ακόμη ένα εκατομμύριο δολάρια στις 29 Δεκεμβρίου. Η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία οφείλουν στο ΔΝΤ περίπου 464 εκατ. δολάρια από δανειοδοτικά προγράμματα του διεθνούς οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του 2015, οι συνολικές υποχρεώσεις των τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής υπολογίζονται στα 130 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 21 εκατ. δολαρίων στο ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά, η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική έχει απευθύνει έκκληση για τη διαγραφή όλων των χρεών των τριών χωρών, με το ΔΝΤ να δεσμεύεται ότι θα λάβει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση από τον Ιανουάριο του 2015.

Εκτός των δόσεων που θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ, η Σιέρα Λεόνε καλείται να καταβάλει 760.000 δολάρια στην Παγκόσμια Τράπεζα και 4 εκατ. δολάρια το 2015.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή