Aπομακρύνεται η εκλογή Προέδρου

Aπομακρύνεται η εκλογή Προέδρου

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφος δώδεκα βουλευτών «χωρίζει» πλέον τον κ. Στ. Δήμα από το Προεδρικό Μέγαρο, ή τη χώρα από τις πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους την 1η Φεβρουαρίου: Η χθεσινή ψηφοφορία διεύρυνε την «προεδρική» πλειοψηφία κατά οκτώ ψήφους, όλες από τον χώρο των ανεξάρτητων, ανεβάζοντας τον δείκτη στις 168 υπέρ του υποψηφίου που προτείνεται από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Ως γνωστόν, στην τελευταία ψηφοφορία, που προγραμματίστηκε για το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου 180 ψήφοι.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας είναι, ασφαλώς, και η απόφαση της κ. Νίκης Φούντα να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνοντας -εκτός των άλλων- με τρόπο συμβολικό ότι ενόψει της τελικής ψηφοφορίας, πολλές πιέσεις και διεργασίες του πολιτικού παρασκηνίου θα επικεντρώνονται στο κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, αλλά και στους ΑΝΕΛ, καθώς οι έως τώρα υπολογισμοί καταδεικνύουν ότι η δεξαμενή των ανεξάρτητων δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου της εκλογής Προέδρου.

Συγκεκριμένα, η πολιτική «αριθμητική» στην τελική ευθεία για τη γ΄ ψηφοφορία διαμορφώνεται επί του παρόντος ως εξής: Από τους 12 ανεξάρτητους που και χθες επέλεξαν «παρών», φαίνεται πως δεν θα αλλάξουν στάση τουλάχιστον οι εννέα: Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Π. Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μ. Μπόλαρης. Κοντά στο «παρών» εξακολουθεί να είναι οι κ. Β. Πολύδωρας. Κάποια ερωτήματα διαγράφονται για την περίπτωση του κ. Β. Καπερνάρου, ενώ η χθεσινή απόφαση ανεξαρτητοποίησης της κ. Φούντα συζητήθηκε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση να επιλέξει την ερχόμενη Δευτέρα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα.

Στο περιστύλιο, χθες, και ελάχιστα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, διαδόθηκε η φήμη -που αρμοδίως και γρήγορα διαψεύστηκε- ότι εκτός από την κ. Φούντα, απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ είχε πάρει και ο κ. Θ. Ψύρρας. Το όνομα του εν λόγω βουλευτή συμπεριλαμβάνεται στα σενάρια που διακινούνται περί νέας διεύρυνσης της προεδρικής πλειοψηφίας στη γ΄ ψηφοφορία. Ως γνωστόν, στις συζητήσεις του παρασκηνίου είναι το πολύ πέντε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που εικάζεται ότι θα στήριζαν υπό προϋποθέσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, την υποψηφιότητα του κ. Δήμα. Πρόκειται για το γνωστό σενάριο της «διάσπασης» της ΔΗΜΑΡ προ της κάλπης, με τους μισούς να οδεύουν προς ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους να ακολουθούν τον κ. Λυκούδη στο «Ποτάμι». Η χθεσινή δήλωση του κ. Φ. Κουβέλη, για ενεργοποίηση του Δαρκούς Συνεδρίου μετά το τέλος της γ΄ ψηφοφορίας, είναι δηλωτική των επερχόμενων εξελίξεων.

«Στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να πεις ποτέ», ήταν το σχόλιο αρκετών κοινοβουλευτικών, όταν τους ετίθετο χθες η ερώτηση εάν θεωρούν πιθανή/ές, διαφοροποίηση/ήσεις «πάνω στο νήμα» και από τον χώρο των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των βουλευτών που χθες μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έσπευσαν να αποχωρήσουν από τη Βουλή, κυριαρχούσαν οι ακόλουθες εκτιμήσεις ως προς τις πιθανές εξελίξεις:

Πρώτον, ότι μόνο μια νέα, ακόμα «γενναιότερη» πρωτοβουλία εκ μέρους του κ. Σαμαρά, μπορεί να αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς. Δεύτερον πως ένα ιδιαιτέρως αρνητικό γεγονός σε κάποιο εκ των κρίσιμων θεμάτων, είναι δυνατόν να συσπειρώσει βουλευτές στην κατεύθυνση της αποφυγής μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης (ο λόγος γίνεται περισσότερο για μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη στο πεδίο της οικονομίας).

Στον αντίποδα, «παλαιότερα» αναλόγου περιεχομένου σενάρια όπως γι’ αλλαγή υποψηφίου την τελευταία στιγμή, προκειμένου να συσπειρώσει κι άλλους βουλευτές σε μια προεδρική πλειοψηφία, έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα χθεσινά πηγαδάκια στο περιστύλιο, ο λεγόμενος «φόβος» μπροστά στο ενδεχόμενο μη επανεκλογής στα έδρανα αν προκηρυχθούν τώρα πρόωρες εκλογές, δεν μοιάζει ικανός να κάνει κι άλλους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νυν υποψηφίου.

Να επισημανθεί ότι όπως υποστηριζόταν από τους πλέον ψύχραιμους, η κυβέρνηση θα καταφέρει στο τέλος να «κερδίσει ορισμένες ακόμα ψήφους, ανεβάζοντας την προσεχή Δευτέρα τον πήχυ στους 172-173 ψήφους υπέρ του κ. Δήμα».

Στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, τέλος, είναι και η κυκλοφορία μιας ακραίας (και με τα σημερινά δεδομένα ουτοπικής) φήμης χθες στη Βουλή: Σύμφωνα με αυτή τη φήμη, που πάντως διέψευσε ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος, οι 16 βουλευτές της Χ.Α. ενδέχεται -για άγνωστους λόγους- να κάνουν την έκπληξη και να αλλάξουν τη στάση τους. Εξέλιξη, η οποία θα σημαίνει εκλογή του κ. Δήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή