Πώς άδειαζαν λογαριασμούς νεκρών

Πώς άδειαζαν λογαριασμούς νεκρών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O θάνατος από οξύ έμφραγμα ενός 62χρονου υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο καλοκαίρι στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθεί η δράση σπείρας απατεώνων που άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που είχαν αποβιώσει λίγο καιρό πριν.

Ο 62χρονος διπλωματικός υπάλληλος έμενε μόνος του σε διαμέρισμα της οδού Ακομινάτου στην Αθήνα και βρέθηκε νεκρός από συναδέλφους του το πρωί της 16ης Ιουλίου. Τους μήνες που ακολούθησαν, τα μέλη της σπείρας πραγματοποίησαν τρεις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Εθνική Τράπεζα. Προέκυψε συγκεκριμένα ότι οι δράστες, χρησιμοποιώντας πλαστή αστυνομική ταυτότητα του θύματος, έναν επίσης πλαστό λογαριασμό της ΔΕΗ και ένα εκκαθαριστικό σημείωμα της Α΄ ΔΟΥ Αθηνών με τα στοιχεία του 62χρονου, πραγματοποίησαν τρεις αναλήψεις από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Χαλκίδα ύψους συνολικά 250.000 ευρώ. Ακόμα, αποπειράθηκαν να κάνουν μία ακόμα ανάληψη 30.000 ευρώ από υποκατάστημα της λεωφόρου Θησέως, η οποία, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε καθώς οι υπάλληλοι της τράπεζας απαίτησαν (για λόγους ασφαλείας της συναλλαγής) επιπλέον έγγραφα, που τα μέλη της σπείρας δεν είχαν προβλέψει να πλαστογραφήσουν.

Τον 62χρονο αποβιώσαντα υπάλληλο του ΥΠΕΞ παρίστανε ένας 57χρονος κάτοικος Πειραιά, ο οποίος επισκέφθηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας συνοδευόμενος από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στη Χαλκίδα.

Από τη δικογραφία του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας αποκαλύπτεται ακόμα ότι το διάστημα από 17 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, πριν δηλαδή ξεκινήσουν τις αναλήψεις χρημάτων, τα μέλη του κυκλώματος απηύθυναν ερωτήσεις σε υπαλλήλους υποκαταστημάτων της Εθνικής προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς και το ύψος των καταθέσεων του 62χρονου.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύφθηκε σύνδεση της σπείρας και με την απόπειρα υφαρπαγής καταθέσεων των δύο ηλικιωμένων αδελφών (ρακοσυλλεκτών) που είχαν βρεθεί νεκροί και σε κατάσταση προχωρημένης σήψης μέσα στο διαμέρισμά τους στη Βουλιαγμένη.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα, εκ των οποίων δύο κρίθηκαν προφυλακιστέα. Πρόκειται για έναν παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και μία συμβολαιογράφο που είχαν αποπειραθεί να κάνουν ανάληψη 50.000 ευρώ από τον λογαριασμό των θανόντων.

Ο θάνατος των δύο ηλικιωμένων ρακοσυλλεκτών είχε αποδοθεί σε παθολογικά αίτια, ωστόσο, μετά την αποκάλυψη ότι κύκλωμα απατεώνων προσπάθησε να υφαρπάξει την περιουσία τους, διατυπώθηκαν υπόνοιες ακόμα και για πιθανή εγκληματική ενέργεια. Πάντως, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έριξαν φως στην υπόθεση καθώς τα πτώματα των δύο ανδρών είχαν βρεθεί σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Ανακρινόμενος, τότε, ο πρώην ποδοσφαιριστής είχε κατονομάσει ψευδώς ως εγκέφαλο της σπείρας άτομο με στοιχεία ταυτότητας Αναστάσιος Παπαδημητρίου. Στόχος του, όπως επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα, ήταν «να μην αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του και να ματαιωθεί ο εντοπισμός και η σύλληψή του στο πλαίσιο του αυτοφώρου». Από την έρευνα που ακολούθησε για την υπόθεση του 62χρονου, ωστόσο, προέκυψε ότι πραγματικός εγκέφαλος της σπείρας είναι 49χρονος κάτοικος Αμαρουσίου, ο οποίος διέφυγε στην Αυστραλία πριν από δύο μήνες.

Η έρευνα συνεχίζεται

Για την υπόθεση κατηγορήθηκαν 12 άτομα εκ των οποίων δύο προφυλακίστηκαν. Η έρευνα του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι το κύκλωμα έχει εισπράξει χρήματα από λογαριασμούς δύο ακόμα θανόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή