Το κλουβί… που πέταξε για να βρει την τύχη του

Το κλουβί… που πέταξε για να βρει την τύχη του

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κλουβί, ένα κλουβί σαν όλα τα άλλα με μια διαφορά. Ηταν άδειο. Ενα άδειο κλουβί πως να ’ναι ο εαυτός του; Πώς να ’ναι ευτυχισμένο; Μια μέρα λοιπόν αποφάσισε να πάει να βρει την τύχη του…».

Το βιβλίο της Ροδούλας Παππά και της Celia Chauffrey, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Νεφέλη με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί», ανήκει στην πρωτότυπη, ευφάνταστη και πρωτοποριακή στον χώρο του ελληνικού παιδικού βιβλίου σειρά «Τσαλαπετεινός». Καλαίσθητα με πολύ ωραία εικονογράφηση, εκπαιδευτικά, συν τοις άλλοις οικολογικά βιβλία. Απόλαυση να τα διαβάζεις, όμορφα να τα ξεφυλλίζεις γνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον.

Είναι τέσσερα χρόνια που κυκλοφορεί ο «Τσαλαπετεινός» με τα βιβλία του και ο Περικλής Δουβίτσας υπεύθυνος των εκδόσεων Νεφέλη σε συνεργασία με τον μεταφραστή Θεόφιλο Μπαχτσεβάνη και τη συγγραφέα και μεταφράστρια Ροδούλα Παππά (η οποία τιμήθηκε με κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας το 2014) συνεχίζουν να έχουν ως στόχο την προσφορά προσεκτικά επιλεγμένων βιβλίων που φέρνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία κοντά στο διάβασμα και τα βοηθούν να αναπτύξουν το γλωσσικό και αισθητικό τους κριτήριο.

«Τα βιβλία του Τσαλαπετεινού, ελληνικά και μεταφρασμένα, παράγονται στην Ελλάδα, με χαρτί από βιώσιμα δάση και οικολογικό μελάνι» επισημαίνει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Περικλής Δουβίτσας, εξηγώντας μας την κατάσταση ως έχει στα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν.

«Κατά κανόνα τα μεταφρασμένα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία παράγονται στην Ασία. Συχνά είναι άγνωστο πόσο ασφαλή για τα παιδιά είναι τα χαρτιά και τα μελάνια που χρησιμοποιούνται, αν η διαδικασία παραγωγής επιβαρύνει υπερβολικά το περιβάλλον, ποιες είναι οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, αν χρησιμοποιείται παιδική εργασία. Παράλληλα οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιορίζονται σε βιβλία-παιχνίδια για παιδιά κάτω των τριών ετών, δεν περιλαμβάνουν παραμέτρους όπως π.χ. την προέλευση του χαρτιού, ενώ η ασάφεια της σχετικής νομοθεσίας αφήνει περιθώριο μη εφαρμογής τους».

Αν και τα δύο πρώτα βιβλία του «Τσαλαπετεινού» τυπώθηκαν και αυτά σε ασιατικές χώρες (ως συμπαραγωγές με ξένους εκδότες) στο μεταξύ όλα τα βιβλία των εκδόσεων Νεφέλη (ελληνικά και μεταφράσεις) παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα, με χαρτί από βιώσιμα δάση, λευκασμένο χωρίς χλώριο, με μελάνια και βερνίκι νερού «χαμηλής μετανάστευσης», δηλαδή εγκεκριμένα για συσκευασίες τροφίμων.

«Η επιλογή μας αυτή έχει ως συνέπεια και κάποιους περιορισμούς: τα βιβλία μας δεν είναι από πολύ χαρτόνι, δεν έχουν κινούμενα ούτε πλαστικά μέρη, δεν μοιάζουν με παιχνίδια. Είναι απλώς όμορφα βιβλία που σέβονται την υγεία των παιδιών, με προδιαγραφές που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όμως με τιμές αντίστοιχες με τα βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερες», λέει ο Περικλής Δουβίτσας.

«Ζώα των πάγων», «Ζώα του δάσους» της Camille Jourdy, «Ο Πέτρος και το φεγγάρι» της Alice Briere-Haquet, «Ο φίλος μου ο δράκος. Μια ιστορία με κινέζικα ιδεογράμματα» του Κρίστοφ Νίμαν, «Ο μικρόθ πρίγκιπαθ» (Alice Briere-Haquet, Camille Jourdy), η «Κοκκινοσκουφίτσα» των αδελφών Γκριμ σε μετάφραση της Μαρίας Τοπάλη, «Ο ζωγράφος του δάσους» του Frederick Mansot και άλλα πολλά ανήκουν στη σειρά του Τσαλαπετεινού που αριθμεί δεκαεννέα βιβλία (οκτώ με δέκα νέοι τίτλοι κάθε χρόνο).

Δύσκολοι καιροί

«Οι καιροί που διανύουμε είναι σκοτεινοί, δύσκολοι, εύκολα γίνεται κανείς απαισιόδοξος. Με τα βιβλία του Τσαλαπετεινού θέλουμε να δημιουργήσουμε συνολικά κάτι όμορφο και προσεγμένο, φωτεινό, αισιόδοξο», αναφέρει ο Περικλής Δουβίτσας για τα μηνύματα που θέλει να περάσει η σειρά. «Η αίσθησή μου είναι ότι όσο γινόμαστε καλύτεροι, τόσο “ευκολότερη” γίνεται η δουλειά μας» συμπληρώνει σχετικά με το εκδοτικό του έργο. «Προσπαθούμε λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες δημιουργικά και να επιμένουμε σε μια συνεπή στάση, αυτή του σεβασμού απέναντι στον αναγνώστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή