Πιέσεις και αβεβαιότητα στην οικονομία

Πιέσεις και αβεβαιότητα στην οικονομία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο έντονων πιέσεων και επανόδου της αβεβαιότητας εισήλθε από χθες η ελληνική οικονομία. Μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν και οι αξίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πήραν την κατιούσα, με τους επενδυτές να καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη χώρα έως ότου προκύψει σταθερή κυβέρνηση και συμφωνία με την τρόικα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μισή ώρα πριν από τη λήξη της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή έφθασε να υποχωρεί ακόμα και κατά 11,3% (756,8 μονάδες), για να διορθώσει στο τέλος και να περιοριστούν οι απώλειες στο 3,91%. Ωστόσο, η Αθήνα ήδη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με τις χειρότερες ετήσιες αποδόσεις (-29,49% και ακόμα δεν έχει κλείσει ο χρόνος) και την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κατά 14,676 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε τιμές Μαρτίου 1987, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/3/1987 (94,75 μονάδες). Είναι ενδεικτικό ότι σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι μετοχές της Εθνικής (1,430 ευρώ -7,74%) και της Eurobank (0,191 ευρώ, -7,73%).

Την ίδια ώρα, στα ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις αυξάνονταν διαρκώς. Στο 3ετές ομόλογο εκτοξεύτηκε στο 12,3% καταγράφοντας ημερήσια αύξηση σχεδόν 2%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 10,6% και του 10ετούς στο 9,5%. Για το τελευταίο, δε, η απόδοση είναι ίδια με εκείνη που είχε καταγράψει την 1η Οκτωβρίου του 2013, όταν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα κατέληγαν σύντομα σε συμφωνία.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι πιέσεις στα ομόλογα αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και ιδίως στα 3ετή και 5ετή. Μάλιστα, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και χρηματιστές δήλωναν στην «Κ» χθες πως το ζητούμενο είναι κατ’ αρχήν η αντοχή της αγοράς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αφού δεν υπάρχουν οι θετικοί καταλύτες που μπορούν να διατηρήσουν την αγορά σε μια ισορροπία.

Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν πλέον τέσσερις σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία:

1. Ισχνή ανάκαμψη ή και επιστροφή στην ύφεση.

Η αμφισβήτηση που υπάρχει από τους επενδυτές και το ενδεχόμενο να χρειαστούν μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, δημιουργεί τις συνθήκες για να μην επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης 2,9% για το 2015. Και πολύ περισσότερο δημιουργεί τις συνθήκες για να υπάρξει μία απλώς ισχνή ανάκαμψη, όπως και φέτος ή στο χειρότερο σενάριο επιστροφή στην ύφεση. Κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να παγιδευτεί και πάλι η οικονομία σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.

2. Στάση πληρωμών από τους φορολογουμένους.

Είναι γνωστό ότι οι εκλογές «παγώνουν» τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, αλλά ειδικά τώρα που αρκετοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπάρχει περίπτωση να αποφασίσουν να μεταθέσουν την εξόφληση των υποχρεώσεών τους για μετά τις εκλογές, προσδοκώντας σε ελαφρύνσεις. Κάτι τέτοιο θα θέσει υπό ασφυκτική πίεση τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κατ’ επέκταση θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων.

3. Φυγή επενδύσεων.

Πολλοί επενδυτές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα «παγώσουν» τα επενδυτικά τους σχέδια έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Οπως σημειώνει ο αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ Mάνος Χατζηδάκης, κάθε σενάριο διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί με διαφορετικό τρόπο από το Χρηματιστήριο. Στις επιχειρήσεις η εικόνα ψυχραιμίας και αναμονής χαρακτηρίζει τις κινήσεις των διοικήσεων των εταιρειών οι οποίες τονίζουν στην «Κ» τα εξής:

«Αυτό που προέχει είναι να γίνουν οι εκλογές και να αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση η χώρα για να μη χαθεί ο ρυθμός ανάπτυξης που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2014». Ωστόσο, προτεραιότητα των εταιρειών είναι να διατηρήσουν σε πρώτη ζήτηση τα ταμειακά τους διαθέσιμα καθώς εκτιμάται ότι το πρώτο δίμηνο του 2015 θα υπάρξει μια γενικότερη ακινησία στη χώρα και γι’ αυτό θα πρέπει να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους. Στο πλαίσιο όλων αυτών, ο κίνδυνος να φύγουν ή να μην έρθουν επενδυτές είναι υπαρκτός.

4. Επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανησυχίας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αυτή τη στιγμή πως δεν θα σημειωθεί φυγή καταθέσεων. Κάτι που θα πιέσει το τραπεζικό σύστημα, με τα προβλήματα να μεταφέρονται και στην πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή