Μετά τις γιορτές η συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Μετά τις γιορτές η συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή της ολοκλήρωσης της εορταστικής περιόδου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, ώστε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο -κυρίως- μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές και να προκύψει νέα κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, συνομίλησε με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ήθελαν να διαπιστώσουν τι περιθώρια συνέχισης των διαπραγματεύσεων υπάρχουν. Ο κ. Χαρδούβελης τους ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του προγράμματος και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο οι ελληνικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της τρόικας μπορούν να βρίσκονται σε επαφή ώστε να προχωρήσουν κάποια ζητήματα που δεν επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Κάτι το οποίο ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής, της καλύτερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της εξάλειψης των πολιτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση.

Επίσης, ένας άλλος τομέας στον οποίο θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία των δύο πλευρών είναι εκείνος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Οι επερχόμενες εκλογές δεν συνεπάγονται και τη διακοπή στην εφαρμογή του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, η τρόικα έχει ένα λόγο παραπάνω να ζητεί στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς είναι γνωστό ότι σε προεκλογικές περιόδους παρατηρείται κόπωση στην είσπραξη φόρων και «χαλάρωση» στις δαπάνες.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, καθώς κάτι τέτοιο θα φέρει σε δυσμενή θέση τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα κληθεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα. Ηδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζητούν νέα μέτρα για το 2015 που ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Μία «χαλάρωση» του ελέγχου των δαπανών και μία υστέρηση στα έσοδα, θα διευρύνει αυτό το κενό που εκτιμά η τρόικα και είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις απαιτήσεις της για νέα μέτρα το 2015 στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν των πολιτικών εξελίξεων.

Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι επαφές μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου θα είναι σε όλα τα επίπεδα, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν αυτή την περίοδο. Κάτι άλλωστε που απέκλεισε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με ανακοίνωσή του αμέσως μετά την είδηση ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή