Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί γιάφκα στην Αθήνα, όπου θα κατευθύνονταν οι δραπέτες

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί γιάφκα στην Αθήνα, όπου θα κατευθύνονταν οι δραπέτες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι συνεργοί του διαθέτουν τρίτο κατάλυμα-γιάφκα, εκτός των δύο που έχουν βρεθεί σε Ανάβυσσο και Λουτράκι, εκφράζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Πιθανολογούν, μάλιστα, ότι το κρησφύγετο που αναζητείται βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, αντίθετα με τα προηγούμενα δύο, τα οποία βρέθηκαν σε απομονωμένες περιοχές περιφερειακά του Λεκανοπεδίου και του νομού Αττικής.

Μιλώντας χθες στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε αισιοδοξία για άμεσο εντοπισμό του οικήματος. Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: «Μετά την απόδρασή τους από τις φυλακές Κορυδαλλού, τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» επρόκειτο να χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα κατευθυνόταν στο κρησφύγετο στην Περαχώρα Λουτρακίου και η δεύτερη στο κρησφύγετο που αναζητούμε στην Αθήνα». Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο δράσης των μελών της «Συνωμοσίας» μετά την απόδρασή τους από τον Κορυδαλλό δεν έχουν γίνει γνωστές. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι πρόθεσή τους ήταν να προχωρήσουν σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων.

Εξάλλου, στη γιάφκα του Λουτρακίου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολλές δεκάδες έτοιμοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Συγκεκριμένα, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε χθες ότι στο κατάλυμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας (Λουτρακίου) βρέθηκαν 89 μασούρια εκρηκτικής ύλης και 45 τάπερ με νιτρικό αμμώνιο. Ακόμα, στους χώρους της μονοκατοικίας βρέθηκαν μπουκάλια και σακιά με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών υλών, ένα USB και δύο πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Το σπίτι είχε μισθώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο η 22χρονη συνεργός του Χρ. Ξηρού, Αγγελική Σπ., χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Ελένη Μελάνη».

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, το σπίτι επισκεπτόταν η νεαρή κοπέλα καθώς και ένας ακόμα άνδρας, που, με βάση τις περιγραφές, δεν προσομοιάζει στον Χριστόδουλο Ξηρό. Ερωτηθείς σχετικά αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον 30χρονο άνδρα που μίσθωσε τη μονοκατοικία της Αναβύσσου παρουσιαζόμενος ως υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος ή για κάποιο τρίτο, άγνωστο πρόσωπο. Χθες, σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό ότι στη γιάφκα της Αναβύσσου βρέθηκαν πέραν των όσων είχαν ήδη γίνει γνωστά, ένα βιβλίο-χάρτης πάνω στο οποίο υπήρχε σημειωμένο δρομολόγιο διαφυγής (πιθανόν από τις φυλακές Κορυδαλλού με προορισμό το Λουτράκι), μία ακόμα συσκευή κινητού τηλεφώνου με προσαρμοσμένα καλώδια και μπαταρία (πιθανόν για πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού), USB, καθώς επίσης λάστιχα ποτίσματος με καρφιά, πιθανόν για την καταστροφή ελαστικών αυτοκινήτων σε ενδεχόμενη καταδίωξη. Παρόμοια κατασκευή είχε εντοπιστεί σε γιάφκα στο Αγρίνιο, η οποία είχε επίσης συνδεθεί με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Χθες, ο αυτοαποκαλούμενος «πυρήνας φυλακής» της οργάνωσης εξέδωσε ανακοίνωση κατά των δημοσιογράφων στην οποία επιβεβαιώνει ότι η 22χρονη Αγγελική είναι «φίλη της εξέγερσης». «Ο βρόμικος πόλεμος και η χυδαιότητα των δημοσιογράφων για την υπόθεση της απόπειρας απόδρασης της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς” δεν έχει τελειωμό. Στο στόχαστρό τους έχουν βάλει τη συντρόφισσα Αγγελική (…) Η Αγγελική είναι φίλη της εξέγερσης της αναρχίας και της ελευθερίας (…) Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι θα εκδικηθούμε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που φέρει τίτλο «Πολεμικό ανακοινωθέν».

Η χρηματοδότηση

Τέλος, υπόνοιες ότι το σχέδιο του Χριστόδουλου Ξηρού για την απελευθέρωση των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» χρηματοδοτήθηκε από βαρυποινίτες που κρατούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου εξέφρασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι για την αγορά των όπλων και των εκρηκτικών που βρέθηκαν σε Ανάβυσσο και Λουτράκι και τη μίσθωση των ακινήτων απαιτήθηκαν χρήματα που δεν διαθέτουν τα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης. «Δεν έχουν σημειωθεί ένοπλες ληστείες τραπεζών, που να αποδίδονται σε συνεργούς των έγκλειστων μελών της “Συνωμοσίας”» δήλωσε αστυνομική πηγή στην «Κ».

Αξιωματικοί που μετέχουν στις έρευνες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι τη χρηματοδότηση του σχεδίου απόδρασης ανέλαβε βαρυποινίτης, για τον οποίο έχουν και στο παρελθόν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για διασύνδεσή του με μέλη των «Πυρήνων». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό στο σχέδιο απόδρασης να μη συμμετείχαν μόνο τα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης, αλλά και ποινικοί κρατούμενοι που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του συγκεκριμένου βαρυποινίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή