Η στρατηγική Σαμαρά, τα non papers και οι συσκέψεις

Η στρατηγική Σαμαρά, τα non papers και οι συσκέψεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικά μηνύματα, δεσμεύσεις για στοχευμένα μέτρα εντός του 2015 και παροχές για ειδικές κατηγορίες πολιτών εμπλουτίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την προεκλογική του ρητορική, στην αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπει τις σκληρές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις προειδοποιήσεις για τα δεινά που θα επισωρεύσει στη χώρα ενδεχόμενη επικράτησή του. Ταυτοχρόνως, με επιλογή προσώπων που κινούνται έξω από τα κομματικά όρια της Ν.Δ. επιχειρεί να σηματοδοτήσει την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματός του, με έμφαση πάντως προς τους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές μετακινήθηκαν προς τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του ο κ. Σαμαράς πυκνώνει τις αναφορές σε ζητήματα ασφαλείας και στο μεταναστευτικό, ενώ στην ιστοσελίδα της Ν.Δ., αλλά και στα non papers προς τους βουλευτές, αναδεικνύονται με έμφαση οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση για τις ένοπλες δυνάμεις, τους ενστόλους κ.ά. Η δεύτερη κεντρική επιδίωξη του ηγετικού επιτελείου είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δηλώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει την τελευταία στιγμή. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι συνεχείς αναφορές στην αντιφατικότητα και τη διγλωσσία που κατά τη Ν.Δ. διέπει το πρόγραμμα αλλά και το ιδεολογικό υπόβαθρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και «στην επικινδυνότητα που κρύβουν αυτές οι θέσεις για την πορεία της χώρας», όπως σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, θα αποτρέψουν μια μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων από τη μετακίνηση στο κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ν.Δ. στην τακτική αυτή είναι το γεγονός ότι στη Συγγρού έχει στηθεί ένας πολυπληθής μηχανισμός, ο οποίος καταγράφει νυχθημερόν τις δηλώσεις όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως των προερχομένων από την Αριστερή Πλατφόρμα, που συχνά κινούνται στον αντίποδα της κεντρικής γραμμής του κόμματος.

Οταν κρίνεται αναγκαίο, οι δηλώσεις αυτές αξιοποιούνται είτε κεντρικά είτε στα non papers με τα οποία εφοδιάζονται οι υποψήφιοι βουλευτές στη διάρκεια κάθε ημέρας. Τον συντονισμό της ομάδας της Συγγρού έχουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, και ο Μεν. Δασκαλάκης, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οργανώνουν τις περιοδείες των υποψηφίων, την αποστολή υλικού σε ΜΜΕ της περιφέρειας, αλλά και στα social media, τα οποία σε αυτές τις εκλογές έχουν την τιμητική τους, όπως έλεγε στην «Κ» κεντρικό στέλεχος, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται εκεί για την ενημέρωσή τους. Το κομματικό επιτελείο συνεδριάζει καθημερινά τουλάχιστον δύο φορές, προκειμένου να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες. Αντίστοιχο είναι το πλάνο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κάθε πρωί και πολλές φορές και αργότερα μέσα στην ημέρα συνέρχονται τα στελέχη του λεγόμενου πρωινού καφέ, για να αποτιμήσουν και να σχεδιάσουν.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, που έχει και τον γενικό συντονισμό, οι κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Κ. Μπούρας και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γ. Μουρούτης, ο οποίος ασχολείται εντατικά με τα social media, αναλύουν καθημερινά τα δεδομένα και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ., από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν εξίσου σταθερή αισιοδοξία πως μέχρι την κάλπη η σημερινή ισορροπία δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί, για τρεις λόγους: Διότι ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να υπερέχει έναντι του κ. Τσίπρα, διότι η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει μεγαλύτερα περιθώρια περαιτέρω αύξησης από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν δείχνει δυναμική σαρωτικής νίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή