Εκδοση εντόκων μόνο υπό όρους

Εκδοση εντόκων μόνο υπό όρους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους περιορισμούς που υπάρχουν στη χρήση των εντόκων γραμματίων επισήμανε χθες το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, μέσω κεφαλαίων που θα αντλήσει από εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα τον Μάρτιο ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. αφορά εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ, 800 εκατ. την αποπληρωμή τόκων και 79 εκατ. ευρώ ομόλογα που λήγουν και δεν είχαν ενταχθεί στο PSI. Το υπουργείο προειδοποιεί ότι η έκδοση των γραμματίων δεν είναι αυτονόητη αλλά προϋποθέτει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αίτηση για παράταση του προγράμματος και ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ. «Το ποσό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από τον Δεκέμβριο» και «κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανωτάτου ορίου των 15 δισ.», δηλαδή αυτό θα είναι το «πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών», επισημαίνει. Επιπλέον αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. «Ηδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής -ιδιαίτερα του εξωτερικού- δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες. Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια», υποστηρίζει το υπουργείο και συμπληρώνει ότι με δεδομένη την αναγγελία της ΕΚΤ ότι θα διακόψει τη ρευστότητα αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, η επιτυχία έκδοσης εντόκων γραμματίων δεν θα είναι διασφαλισμένη.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε το ΥΠΟΙΚ για «πολιτική απρέπεια». «Το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές. Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές και από ποιον για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση;» ανέφερε για να θέσει το ερώτημα εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις που να σχολιάζουν τις δηλώσεις προέδρων και άλλων κομμάτων και να απαντήσει «προφανώς όχι, γιατί το υπ. Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά». Ανταπαντώντας, το υπ. Οικονομικών επισήμανε ότι ο κ. Γκ. Χαρδούβελης δεν εμπλέκεται στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων, ωστόσο «λειτουργεί από την πρώτη μέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά την προεκλογική περίοδο». Εν τω μεταξύ διαβεβαίωση ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο» σχετικά με τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων παρείχε προχθές η Τράπεζα της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή