Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχονται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχονται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο δεν έδωσαν ούτε σαφή κοστολόγηση των προτάσεών τους ούτε εξήγησαν πώς οι ελαφρύνσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική πολιτική που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ για τα περισσότερα μέτρα δεν υπήρχε και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Οι φοροελαφρύνσεις αυτές ανακοινώνονται την ώρα που η τρόικα διαπιστώνει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για φέτος και κατ’ επέκταση την ανάγκη νέων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι το κενό είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί μεν την εκτίμηση της τρόικας υπερβολική, αλλά δέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο και καλύπτεται με διάφορες παρεμβάσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ανάληψη της διακυβέρνησης πρότειναν τις τελευταίες ημέρες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τους φορολογούμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και «τρύπες» στον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, οι εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μόνο στο σκέλος της φορολογίας δημιουργούν ένα «κενό» στον προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 5,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την κοστολόγηση του υπουργείου Οικονομικών. Κόστος το οποίο θα δημιουργηθεί από:

• την επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ (2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο, έναντι εκτίμησης 1,5 δισ. ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ),

• την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντικατάστασή του από φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία (2,25 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα αφορά περιουσία άνω των 400.000 ευρώ),

• την κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (περίπου 350 εκατ. ευρώ το όφελος από την εξίσωση).

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, προχώρησε σε εξαγγελίες με κόστος, αλλά μικρότερο. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ ξεκινώντας από φέτος. Αν και δεν ξεκαθάρισε το πόσο θα μειωθεί, παλαιότερες εκτιμήσεις για έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κάτω του 1% του ΑΕΠ οδηγούν σε μια απώλεια εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, δήλωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα θα μειωθεί στο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα έως και στο 33% από 42% που είναι τώρα ο υψηλός συντελεστής. Πέραν αυτών, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανακοινώσεις που δεν έχουν κόστος και δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους όπως έχουν υπολογιστεί. Για παράδειγμα, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζει την πορεία του προϋπολογισμού γιατί δεν είχε υπολογιστεί ποτέ ότι θα καταργηθεί η εξαίρεση αυτή. Είχαν καταρτιστεί σχετικά σενάρια, αλλά δεν είχε αποφασιστεί κάτι επισήμως για να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε πως θα εξεταστεί η απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ, θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» από την πρώτη κατοικία και θα διευρυνθεί η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Μέτρα, τα οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί το κόστος τους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή