Σχέσεις ποινικών με τρομοκράτες

Σχέσεις ποινικών με τρομοκράτες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας υποδεικνύουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ως υπαίτιες για την ώσμωση ποινικών – τρομοκρατών, που αποκαλύπτεται στην υπόθεση Ξηρού και το σχέδιο απόδρασης των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό. Μιλώντας χθες στην «Κ», αρμόδια αστυνομική πηγή χαρακτήρισε «παιδική χαρά» τη φυλακή του Κορυδαλλού και παρατήρησε ότι «όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει» αναφερόμενος στις επισκέψεις του απότακτου αστυνομικού στον έγκλειστο βαρυποινίτη. «Με ποια ιδιότητα του επιτρεπόταν από το συμβούλιο της φυλακής να επισκέπτεται τη φυλακή;» διερωτήθηκε ο ίδιος αξιωματικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη φυγή Ξηρού από τον Κορυδαλλό, βαρυποινίτης είχε δημοσίως χαρακτηρίσει φίλο του τον δραπέτη, τότε, Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ είχε αναφερθεί στις σχέσεις του με τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων». Τα μέλη της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης είχαν και τον Δεκέμβριο του 2011 αποπειραθεί να αποδράσουν από τον Κορυδαλλό από κοινού με άλλο διαβόητο βαρυποινίτη, τον Παναγιώτη Βλαστό. Οπως είχε τότε γίνει γνωστό, ο Βλαστός ήταν οπλισμένος με πιστόλι και τα μέλη των «Πυρήνων» με μαχαίρια. Είχαν κρατήσει ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και είχαν καταφέρει να φτάσουν κοντά στην έξοδο της φυλακής δίχως τελικά να καταφέρουν να τη διασχίσουν.

Εμπλοκή ποινικών σε υποθέσεις τρομοκρατίας είχε αποκαλυφθεί και στην υπόθεση της έκρηξης βόμβας στο γραφείο του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Ιούνιο του 2010. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε δέμα με παραλήπτη τον πρώην υπουργό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πάνω στο δέμα-βόμβα είχαν ανιχνευθεί δακτυλικά και παλαμικά αποτυπώματα του καταζητούμενου μέχρι και σήμερα Βασίλη Παλαιοκώστα. Η έκρηξη είχε στοιχίσει τη ζωή στον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη Γιώργο Βασιλάκη. Ο Παλαιοκώστας είχε συλληφθεί ως ένας από τους δράστες της απαγωγής του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008. Τότε, είχε αποκαλυφθεί ότι ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του είχαν χρησιμοποιήσει στις μετακινήσεις τους αυτοκίνητα που είχαν κλέψει από σπίτι στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Ενα από τα αυτοκίνητα αυτά είχε το 2010 βρεθεί στην κατοχή του καταδικασμένου σε 50ετή κάθειρξη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη. Εξάλλου, προ μηνών η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει ότι ο Μαζιώτης είχε συμμετάσχει σε ένοπλες ληστείες τραπεζών μαζί με συνεργούς που έχουν απασχολήσει τις Αρχές όχι για τρομοκρατική δράση αλλά για συμμετοχή σε ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και άλλα αδικήματα. Μάλιστα, ο ένας από τους συνεργούς του Μαζιώτη, 35 ετών, ήταν καταζητούμενος και έχει καταδικαστεί (ερήμην) για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά.

Εντατικές έρευνες

Χθες η Αντιτρομοκρατική ερεύνησε το σπίτι του Χάρη Κ. στα Σεπόλια, ενώ συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό της 22χρονης Αγγελικής που επισκεπτόταν τη γιάφκα στην Ανάβυσσο και είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία το σπίτι-κρησφύγετο στην Περαχώρα Λουτρακίου. Επιπλέον, έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων ατόμων που θα μετείχαν στο σχέδιο απόδρασης. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 8 έως 10. Αναζητήσεις γίνονται και για την ανεύρεση τυχόν τρίτου κρησφύγετου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή