ΣΥΡΙΖΑ: εμμένει στην εξασφάλιση κεφαλαίων μέσω εντόκων

ΣΥΡΙΖΑ: εμμένει στην εξασφάλιση κεφαλαίων μέσω εντόκων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι η εξασφάλιση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου είναι εφικτή και τη Ν.Δ. να επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοχεύοντας σε δηλώσεις στελεχών του, η προεκλογική αντιπαράθεση εισέρχεται στην τελική ευθεία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχουν επιτύχει σε σημαντικό βαθμό να περιορίσουν την πολυφωνία και τις αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που συνόδευσαν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και δημιούργησαν σύγχυση και ερωτήματα. Αυτό θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν και τις εναπομείνασες μέχρι τις εκλογές ημέρες.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, απαντώντας χθες σε ερωτήματα χρηστών του Τwitter, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανίσθηκε εξαιρετικά μετριοπαθής σε όλες τις τοποθετήσεις του για τη διαχείριση της επομένης των εκλογών.

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το θέμα της άντλησης ρευστότητας με βραχυχρόνιο δανεισμό, αναφέροντας σε ενημερωτικό σημείωμα ότι δεν υπάρχει στα μνημονιακά κείμενα καμιά αναφορά σε «οροφή» 15 δισ. στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Μάλιστα, στο σχετικό σημείωμα επισημαίνεται ότι το ύψος του ετήσιου δανεισμού για το προηγούμενο έτος έφθασε από την κυβέρνηση στα 120 δισ.

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου έσπευσε να μιλήσει χθες για κατάρρευση της κινδυνολογίας περί αποσταθεροποίησης των τραπεζών και Grexit, επικαλούμενη, προς ενίσχυση της θέσης της, δύο στοιχεία: την απόφαση της ΕΚΤ για 6μηνη παράταση της τραπεζικής ρευστότητας, που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να μεταθέσουν για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δισ. των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο και, κατά δεύτερον, την υποχώρηση του επιτοκίου 3ετών και 10ετών ομολόγων του Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη, με αφορμή δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έσπευσε να μιλήσει για «σχέδιο χρεοκοπίας». Παρέπεμψε, δε, σε δήλωση της κ. Νάντιας Βαλαβάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση, δηλαδή θα διακόψει το πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση των 7,2 δισ. και σε αναφορά του κ. Κ. Ησυχου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει την τρόικα. Η κ. Σπυράκη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή δήλωση του κ. Ν. Παππά, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015, παραπέμποντας στη δέσμευση του κόμματος για κατάργησή του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει τον φόρο για τα ακίνητα της μεσαίας τάξης. Πώς αλλιώς θα προκύψει η είσπραξη 2 δισ. από την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “μεγάλη περιουσία”;», διερωτήθηκε η κ. Σπυράκη. «Φωνάζει η Ν.Δ. για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, που επανέλαβε σε ανακοίνωσή της ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα επανέλθει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία, ενώ θα καταργηθούν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαιρετίσει ως «σημαντική παρέμβαση» την τοποθέτηση του Ελληνα επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για ανάγκη ευελιξίας ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του Νότου, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις καλές σχέσεις και τον ανοιχτό δίαυλο που διατηρεί η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Αβραμόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή