Συμβόλαιο θανάτου για Καλαϊτζή από Βλαστό, Σκαφτούρο, Στεφανάκο

Συμβόλαιο θανάτου για Καλαϊτζή από Βλαστό, Σκαφτούρο, Στεφανάκο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβόλαιο θανάτου για την πρόεδρο Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου, είχαν υπογράψει οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος.

Αυτό κατέθεσε στους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών η ξαδέλφη του Π. Βλαστού και βασική μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση. Η 35χρονη, που βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κατέθεσε ότι το καλοκαίρι του 2012, κατόπιν εντολής του Βλαστού, ανέλαβε να διακριβώσει τη διεύθυνση κατοικίας της κ. Καλαϊτζή, στο Χαλάνδρι. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εντόπισε το σπίτι της προέδρου στην οδό Κουντουριωτών και ενημέρωσε σχετικά τον Παναγιώτη Βλαστό. «Την παρακολούθηση την έκανα μέσα από το αμάξι μου, που το είχα παρκαρισμένο λίγο παραπάνω από το σπίτι της. Εβλεπα από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου, φορούσα γυαλιά ηλίου και δεν είχα μεταμφιεστεί», ομολόγησε η 35χρονη σε μία από τις καταθέσεις της στην Ασφάλεια.

Η ίδια περιέγραψε ότι ο Βλαστός της ζήτησε να φωτογραφήσει τη δικαστικό και να δείξει φωτογραφίες της στον 34χρονο Ευάγγελο Ζαμπούνη, που είχε αναλάβει να εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου. «Βρες φωτογραφίες της και δείξ’ τες στον Ζαμπούνη για να ξέρει ποια είναι, μη φάμε λάθος άνθρωπο», φέρεται να είπε στην ξαδέλφη του ο Βλαστός. Πράγματι, η 35χρονη μάρτυρας συναντήθηκε με τον Ζαμπούνη στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μαζί κατευθύνθηκαν στο Χαλάνδρι προκειμένου να του υποδείξει το σπίτι της κ. Καλαϊτζή. Οταν μάλιστα του επεσήμανε ότι την πρόεδρο Εφετών συνοδεύει τουλάχιστον ένας αστυνομικός, ο Ζαμπούνης φέρεται να της απάντησε: «Τότε θα φύγει και αυτός μαζί».

Το συμβόλαιο θανάτου δεν εκτελέστηκε, καθώς τον Νοέμβριο του 2012 ο 34χρονος Ζαμπούνης συνελήφθη (συμπτωματικά) για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που δρούσε σε Χαϊδάρι, Κορυδαλλό, Γλυφάδα και αλλού. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Βλαστός έδωσε, τότε, εντολή να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι της κ. Καλαϊτζή. Τη βόμβα φέρονται να τοποθέτησαν (ξημερώματα της 22ας/11/2012) άτομα που συνδέονται και με τον 32χρονο αντιεξουσιαστή Δημήτρη Μαμαλικόπουλο ή «Μαμ» που καταδικάστηκε για την πενταπλή δολοφονία στην Αγ. Νάπα της Κύπρου, τον Ιούνιο του 2012. Μάλιστα, ο ένας φέρεται να έμενε μαζί με τον «Μαμ» σε κατάληψη της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια. Για την έκρηξη βόμβας έξω από σπίτι της εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, η 35χρονη κατέθεσε ότι η ίδια ανέλαβε να εξακριβώσει τη διεύθυνση κατοικίας της και να κατασκευάσει τη βόμβα που εξερράγη ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 2013. «Σε ένα επισκεπτήριο στη φυλακή στα Τρίκαλα τον Ιούνιο του 2013, ο Π. Βλαστός μού είπε προφορικά να γράψω σε χαρτάκι την οδό Μανδηλαρά στη Λάρισα και να δω στο κουδούνι εάν υπήρχε το όνομα Πετράκη (…) Εγώ έφτιαξα τη βόμβα. Ηταν 20 κιλά εκρηκτικά. Την έφτιαξα σπίτι μου, είχα βάλει και πρόκες μέσα», είπε.

Τέλος, έκανε αναφορά και στον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στο αυτοκίνητο της πρώην διευθύντριας των φυλακών κ. Μαρίας Στέφη, ενέργεια για την οποία υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»: «Για τη μία από τις δύο βόμβες που είχα πάει στο σπίτι του Γιάννη Σκαφτούρου ο Βλαστός μου είπε γελώντας: “Αυτή η βόμβα που μπήκε στη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού μπορεί να ήταν και δικιά σου”. Κατάλαβα ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος εμπλεκόταν σ’ αυτό».

Οι σχέσεις με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τους «Πυρήνες»

Αναφορά στο σχέδιο απόδρασης των έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού και στις σχέσεις του Π. Βλαστού με τον Χρ. Ξηρό κάνει σε κατάθεσή της η 35χρονη προστατευόμενη μάρτυρας. «Ανάμεσα στους ποινικούς δεν αποκλείω να ήταν και ο Παναγιώτης, δεδομένου ότι είχε ξαναπροσπαθήσει να αποδράσει με τους “Πυρήνες” από τον Κορυδαλλό». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει ο Βλαστός σε εκείνη την απόπειρα απόδρασης είχε «περάσει» στη φυλακή σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ η ίδια η μάρτυρας είχε αναλάβει να βιντεοσκοπήσει για λογαριασμό του Βλαστού τη διαδρομή από τον χώρο επισκεπτηρίων έως την έξοδο της φυλακής. Για τον Χριστόδουλο Ξηρό η 35χρονη κατέθεσε ότι «σε μια συζήτηση με τον Παναγιώτη τον ρώτησα αν ο Ξηρός που την κοπάνησε είναι ρουφιάνος που λέγανε και μου απάντησε “μπα, άσε να λένε, θα δεις τι έχει να γίνει”». Από έγγραφα της δικογραφίας προκύπτει ότι (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012) ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Χρ. Τσάκαλος εκρατείτο κατά διαστήματα στο ίδιο κελί με δύο από τους δράστες της απαγωγής Παναγόπουλου. Επιπλέον, σε συνομιλία του με την 35χρονη ο Βλαστός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι γνώριζε τους δράστες της δολοφονίας των δύο μελών της Χ.Α. έξω από τα γραφεία της Τ.Ο. Ν. Ηρακλείου: «Τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά μου», φέρεται να της είχε πει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή