Από τους «Υποκριτές» στον προθάλαμο της πολιτικής

Από τους «Υποκριτές» στον προθάλαμο της πολιτικής

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφιος βουλευτής Αχαίας –με το «Ποτάμι»- αποφάσισε να γίνει ο δικηγόρος Πατρών και γιος του πρώην υφυπουργού Ασημάκη Φωτήλα, Ιάσωνας, τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2014 .

Αλλά «όπως και για τους περισσότερους υποψήφιους, δεν υπήρχε μία», λέει στην «Καθημερινή». Ο δικηγόρος από την Πάτρα είχε ξαναδοκιμάσει την τύχη στις δημοτικές εκλογές πηγαίνοντας πολύ καλά (δεν είχε εκλεγεί επειδή είχε χάσει ο συνδυασμός).

Ο Φωτήλας δεν είναι άγνωστος στην Πάτρα, μιας και παίζει –στην κυριολεξία –ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Το 2011 ίδρυσε μαζί φίλους την θεατρική ομάδα «Υποκριτές», έναν  ερασιτεχνικό θεατρικό θίασο, ένα σχήμα από τις συνιστώσες του πατρινού καρναβαλιού (καρναβαλικό κομιτάτο, Ρεφενέ, ανήσυχοι εν πλω).

Ο υποψήφιος του «Ποταμιού» κέρδισε το 1ο βραβείο για τον ανδρικό ρόλο στον διαγωνισμό ερασιτεχνικού θεάτρου (οπού οι «Υποκριτές» βραβεύθηκαν για τη 2η καλύτερη παράσταση και τον 1ο γυναικείο ρόλο). Φέτος η παράσταση της ομάδας, «Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ», έκοψε 4.500 εισιτήρια στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, ξεπερνώντας το κρατικό θέατρο της πόλης. Μία μόνο σύμβαση διέπει την συνύπαρξη των μελών της ομάδας: Θα παίζουν κωμωδίες.

Μαζί με τον Φωτήλα στην ομάδα συμμετέχει ο Σπύρος Ματθαιόπουλος, ο οποίος ήταν και ιδρυτικό μέλος. «Όλη η ιδέα του σπότ ήταν δική του», λέει ο Φωτήλας στην «Κ». Ποια ήταν η ιδέα;

Πριν έντεκα χρόνια, στην ταινία «Love actually», ο Αντριου Λίνκολν επιχειρεί να κάνει ερωτική εξομολόγηση στην Κίρα Νάιτλι στο σπίτι της, προσπαθώντας να μην ακουστεί από τον άνδρα της που βρίσκεται στο σαλόνι. Για να το πετύχει, σκαρφίζεται να γράψει σε κάρτες ότι, αν και θα μπορούσε να περάσει τον χρόνο του με άλλες λαμπερές γυναίκες, γι αυτόν «εκείνη είναι τέλεια». Όποιος έχει δει την ταινία, δεν έχει ξεχάσει την σκηνή.

Ο Ματθαιόπουλος λοιπόν, μετά από πίεση, είπε στον Φωτήλα ότι έχει έτοιμο το concept.

«Μου είπε να πάρω 20 καρτελόνια και να πάω να δούμε το κείμενο», αφηγείται στην «Κ» ο υποψήφιος του Ποταμιού, που είναι αστείος ακόμα και όταν μιλάει για σοβαρά πράγματα, όπως οι εκλογές .

Στο σποτ, που λέγεται «η Φωνή», ο Φωτήλας είναι ο …εαυτός του και όπως και ο Λίνκολν δεν μιλάει, αλλά απλά παραθέτει κάρτες στον ψηφοφόρο, του οποίου η σύζυγος ή συμβία, είναι αποφασισμένη ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην καρτέλα που του δείχνει στην «πόρτα-πόρτα» καμπάνια του, συμφωνούν ότι έχει έρθει για τα κοινόχρηστα. «Ο διαχειριστής είναι για τα κοινόχρηστα…», λέει ο υποδυόμενος τον πολίτη, Δημήτρης Πολίτης, που επίσης παίζει στους «Υποκριτές». (σ.σ. Ο Πολίτης ένας από τους πιο γνωστούς καρναβαλιστές της Πάτρας και από τους πλέον ταλαντούχους ερασιτέχνες κωμικούς.  Δούλευε παλιά στο λογιστήριο της «Πελοποννήσου», αλλά η κρίση του στέρησε την δουλειά και αποφάσισε να βιοποριστεί με εκείνο που ξέρει να κάνει καλά, να κάνει τον κόσμο να γελάει).

Η «φωνή»της συζύγου, που ακούγεται από μέσα στο σποτ, λέει στον «σύζυγο» να πει στον διαχειριστή «να έρθει  από Δευτέρα που θα είμαστε κυβέρνηση και θα καταργηθούν όλα: κοινόχρηστα, φόροι, ΕΝΦΙΑ. Δευτέρα ερχόμαστε πες του».

Γρήγορα ο υποψήφιος και ο πολίτης συμφωνούν ότι ο δεύτερος «θέλει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, συμφωνεί ότι ο Σαμαράς είναι καλύτερος από τον Τσίπρα, αλλά θα ψηφίσει τον Τσίπρα για να κάνει τα ίδια σε πιο λάιτ», καθώς δεν μπορεί να ψηφίσει το παλιό πολιτικό προσωπικό.

Ο υποψήφιος εξαφανίζεται από την οθόνη και ο πολίτης κλείνει την πόρτα του διαμερίσματος. Η φωνή (της συζύγου) ακούγεται από το βάθος:

«Τι σου είπε;».

Ο πολίτης παίρνει μια έκφραση απορίας και μετά λέει:

«Μου είπε, μάλλον, να ψηφίσω Ποτάμι…».

Η γυναίκα εξαγριώνεται :

«Ποιος είναι αυτός ο καραγκιόζης;», λέει, οπότε ο σύζυγος ανοίγει την πόρτα και ο υποψήφιος, που δεν έχει φύγει, περιμένει ακόμα πίσω από αυτήν.

Έτσι, ο χρήστης του διαδικτύου από την υπόλοιπη –εκτός Πάτρας- επικράτεια μαθαίνει το άγνωστο, ως τα ξημερώματα της Τετάρτης, όνομα του δικηγόρου από την Αχαΐα που εξακολουθεί στο τέλος του σποτ να μη μιλάει, αλλά να παρουσιάζει το όνομα του γραμμένο σε μια καρτέλα, χαμογελώντας.

Όταν ο πολίτης τον ρωτάει γιατί δεν μιλάει, στην πρώτη ερώτηση που βγαίνει από το στόμα του προς τον άγνωστο, εκείνος του αντιτείνει μια κάρτα που λέει ότι «έχει χαθεί η φωνή της λογικής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή