«Κατάργηση Μνημονίου, αναδιάρθρωση χρέους, μεταρρυθμίσεις»

«Κατάργηση Μνημονίου, αναδιάρθρωση χρέους, μεταρρυθμίσεις»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις άξονες στηρίζεται η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σχεδιάσει την τακτική που θα ακολουθήσει, ωστόσο όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του στην «Κ», η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει χρόνο για να συζητήσει με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας και να ολοκληρώσει τις θέσεις της πριν ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Πάντως, αναφέρουν ότι ρεαλιστικά το χρονικό ορόσημο των διαπραγματεύσεων είναι ο Ιούνιος, καθώς στη συνέχεια λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι η χώρα δεν πρόκειται να δανειστεί για να τα αποπληρώσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει είναι:

1. Κατάργηση του υφιστάμενου Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος Μνημονίου. Αλλωστε, ο κ. Γ. Μηλιός (τομεάρχης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ότι «αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Χαρδούβελης, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, είναι πλέον νεκρό». Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα. Δηλαδή, ότι θα συζητήσει με τους ηγέτες της Ευρώπης και το ΔΝΤ για τη νέα οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί και μετά θα υπάρξουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα.

Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει λίγο χρόνο (περί τον ένα μήνα) για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να εισπράξει τις εκκρεμούσες δόσεις του προγράμματος ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

2. Αναδιάρθρωση χρέους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως τη σύνδεση των αποπληρωμών των επίσημων δανείων με το ΑΕΠ. Για παράδειγμα, εφόσον η Ελλάδα έχει ανάπτυξη άνω του 3% θα αποπληρώνονται τα δάνεια. Αλλιώς όχι. Επίσης, αντί να επιστρέψει η ΕΚΤ τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s) για να αποπληρώσει ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, να προχωρήσει απευθείας σε ισόποση διαγραφή των απαιτήσεών της.

3. Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – δημοσιονομική πολιτική. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση θα δεσμευτεί στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (ενδεχομένως και στην επίτευξη ενός μικρού πλεονάσματος που θα λειτουργεί ως απόθεμα), αλλά όχι στην επίτευξη των «μη ρεαλιστικών» στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% – 4,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Συμφωνία που θα προβλέπει έναν έλεγχο από τους εταίρους, αλλά όπως αναφέρουν στελέχη του, θα πρέπει και εκείνοι να λογοδοτούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή