Βρυξέλλες και Βερολίνο έτοιμοι για συζήτηση

Βρυξέλλες και Βερολίνο έτοιμοι για συζήτηση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν εξέπληξε την κυβέρνηση στο Βερολίνο η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι η καγκελαρία και τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανέμεναν μια λιγότερο ευρεία νίκη. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν», επανέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ κοινοβουλευτικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες απέκλειαν άλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης από εκείνο της τρόικας.

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει», ανέφεραν εξάλλου στην «Κ» ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, αλλά και κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Σε τεχνικό επίπεδο, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να ακούσουν τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, όμως προσθέτουν: «Αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στα αιτήματά του θα διακοπεί αμέσως η ευρωπαϊκή βοήθεια». Σε τι αναφέρονται οι ίδιες πηγές; Στην επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήταν προαπαιτούμενα προηγούμενων δόσεων και να διαγραφεί μέρος του κεφαλαίου του χρέους.

Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσαν το Σαββατοκύριακο στη Sueddeutche Zeitung ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να είναι έτοιμα «στη βάση των συμφωνιών και των συμβάσεων να συζητήσουν με την εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση».

Πηγές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο δεν αποκλείουν να δεχθούν οι δανειστές κάποια σημεία από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, «που θα διασφαλίζουν ότι θα γίνει πράξη η δέσμευση του κ. Τσίπρα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Στο ερώτημα ποια θα ήταν τέτοια μέτρα, οι ίδιοι απάντησαν ότι μόνο οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ θα δημιουργούσαν ένα δημοσιονομικό κενό, με βάση τους υπολογισμούς του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (2,2 δισ. ευρώ από το αφορολόγητο και 1,3 δισ. ευρώ από τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας).

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν πως άλλα μέτρα, όπως η χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους, η διανομή συσσιτίων κ.λπ., έχουν υποστηριχθεί και από τους εκπροσώπους της τριμερούς. «Η ασφάλιση των ανασφάλιστων επιβλήθηκε από εμάς», είπε στην «Κ» Γερμανός αξιωματούχος με γνώση της διαπραγμάτευσης, «έπειτα από συζήτηση 18 μηνών με την ελληνική κυβέρνηση».

Αρμόδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο θεωρούν ότι έπειτα από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα είναι λογικό να γίνουν «προσαρμογές», αλλά προειδοποιούσαν ότι «ο χρόνος δεν υπάρχει για την Αθήνα και όχι για τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή τη Φρανκφούρτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή