Τραγωδία με ελληνικό F-16 στην Ισπανία

Τραγωδία με ελληνικό F-16 στην Ισπανία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Ελληνες πιλότοι καθώς και άλλοι οκτώ νατοϊκοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους χθες ύστερα από πτώση ελληνικού μαχητικού τύπου F-16 στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Αμυνας, το αεροσκάφος υπέστη απώλεια ισχύος κατά τη διάρκεια της απογείωσης, δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και έπεσε πάνω σε άλλα νατοϊκά αεροσκάφη στον χώρο στάθμευσης της αεροπορικής βάσης.

Οι δύο Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας 31 ετών, έγγαμος, με ένα γιο και μια κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1128 εκ των οποίων οι 528 σε αεροσκάφη F-16.

Πλην των 10 νεκρών, που, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, είναι όλοι στρατιωτικοί από έξι ή επτά νατοϊκές χώρες, η πρόσκρουση του αεροσκάφους στα άλλα και οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επιπλέον 13 άτομα. Ιδιαίτερα καταστρεπτικό αποδείχτηκε το γεγονός ότι το αεροσκάφος ήταν γεμάτο καύσιμα και έπεσε πάνω σε άλλα σταθμευμένα αεροσκάφη που ήταν επίσης γεμάτα καύσιμα.

Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκε στην 341η Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στη Νέα Αγχίαλο. Η μοίρα, δύναμης 4 αεροσκαφών F-16 Block 50, είχε μετασταθμεύσει στην Ισπανία τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση Tactical Leadership Programme (TLP). Η συνολική δύναμη του κλιμακίου ήταν 41 ατόμων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, πέρα από τους δύο πιλότους του μοιραίου αεροσκάφους, όλοι οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αεροπορικές πηγές, υπήρξαν μαρτυρίες που είδαν ένα αλεξίπτωτο, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο χειριστές πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα, χωρίς πάντως ευτυχή κατάληξη.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε θλίψη και οδύνη «για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Ενημέρωση Τσίπρα

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 15.30 ώρα Ισπανίας. Καθώς δεν έχει ορκιστεί ακόμα η νέα κυβέρνηση, ο κ. Ν. Δένδιας επικοινώνησε ο ίδιος με τον νέο πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε για το τραγικό περιστατικό. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τον κρατούν διαρκώς ενήμερο και επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΑ κ. Ευ. Τουρνά.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Π.Α. με επικεφαλής τον αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο κ. Χρ. Βαΐτση αναχώρησε για την Ισπανία προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Αυτό ήταν το 6ο μαχητικό τύπου F-16 που χάνει η Πολεμική Αεροπορία από το 2006, όταν κατέπεσε το αεροσκάφος του σμηναγού Ηλιάκη στη διάρκεια εμπλοκής με τουρκικό μαχητικό. Τον Δεκέμβριο του 2014 και, σύμφωνα με πληροφορίες, πάλι λόγω βλάβης του κινητήρα, ένα F-16 είχε πέσει στη θάλασσα, ωστόσο οι χειριστές του είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν εγκαίρως.

H Πολεμική Αεροπορία έχει πάντως άσχημη προϊστορία σε δυστυχήματα με αεροσκάφη τύπου F-16. Πλην του σμηναγού Ηλιάκη, τη ζωή τους έχασαν και οι χειριστές του F-16 που συνετρίβη στη Χαλκιδική τον Δεκέμβριο του 2007. Τον Αύγουστο του 2010 η Αεροπορία θρήνησε άλλους τρεις νεκρούς, όταν συγκρούστηκαν στον αέρα ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο F-16 νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό, η αεροπορία θρηνεί συνολικά 8 νεκρούς με αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή