Συμμετοχή με Καμμένο, υφυπουργούς

Συμμετοχή με Καμμένο, υφυπουργούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν υπουργό και υφυπουργούς θα συμμετάσχουν οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο κ. Π. Καμμένος με τον πρωθυπουργό, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία και ως προς το πολιτικό της περιεχόμενο, αλλά και ως προς τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα υπουργοποιηθούν. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση, αφού οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ως προς τις λεπτομέρειες, δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, αφού η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, στελέχη των ΑΝΕΛ έλεγαν ότι η συμμετοχή τους θα περιλαμβάνει έναν υπουργό και έως και τέσσερις υφυπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως υπουργός, έχει ζητήσει το υπ. Αμυνας. Σε ό,τι αφορά τα υφυπουργεία, στελέχη των ΑΝΕΛ έλεγαν ότι υπήρξε συμφωνία το ένα να είναι στο Εξωτερικών και το άλλο στο Παιδείας, ενώ ο κ. Καμμένος είχε ήδη δηλώσει ότι θα έβλεπε θετικά το υφυπ. Θρησκευμάτων. Οι ΑΝΕΛ τοποθετούσαν τα άλλα δύο υφυπουργεία στους κοινωνικούς τομείς, ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν θα είναι τέσσερα, αλλά μόνον δύο. Θέση υφυπουργού αναμένεται σε κάθε περίπτωση να αναλάβει ο κ. Τ. Κουίκ, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής επειδή το κόμμα δεν έβγαλε έδρα Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Π. Καμμένος αποδέχθηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας συμφώνησε να «παγώσουν» όποια σημεία του θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με τις αντίστοιχες θέσεις των ΑΝΕΛ. Το «πάγωμα» αφορά κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής: όπως έλεγαν οι ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να προχωρήσει π.χ. λύση του θέματος του ονόματος της ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία, στην οποία οι ΑΝΕΛ διαφωνούν. Επίσης, δεν θα προχωρήσει ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές. Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική δραστηριότητα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να έρθουν πάραυτα στη Βουλή ν/σ τα οποία κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έτοιμα, όπως αυτό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στα θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο «πάγωμα», πάντως, είναι και η Εξεταστική για το Μνημόνιο, την οποία οι ΑΝΕΛ σκοπεύουν να προωθήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση: «Συμφωνήσαμε στη νέα αυτή προσπάθεια να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο κράτος και Εκκλησία, για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τον πόνο του ελληνικού λαού», δήλωσε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία των δύο κομμάτων και για τον επόμενο ΠτΔ. «Νομίζω ότι θα καταλήξουμε», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή