Δρομολογείται η αντικατάσταση Σαββαΐδου

Δρομολογείται η αντικατάσταση Σαββαΐδου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με στελέχη και τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την ανάταξη των δημοσίων εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η ενδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με περισσότερες αρμοδιότητες και όπλα για την πάταξη τη φοροδιαφυγής.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Οικονομικών αναμένεται να ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία, ωστόσο, δεσμεύεται από συμβόλαιο, η ισχύς του οποίου αίρεται εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού ως προς το σκέλος των εσόδων. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση το 2014 της τάξης του 1,38 δισ. ευρώ.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η άμεση ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου παρουσίασε σημάδια κόπωσης.

Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα ενισχυθεί από προσωπικό και από τεχνοκράτες προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αξιοποιηθούν στο έπακρο τα στελέχη του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα γίνει προσπάθεια ανάταξης των δημοσίων εσόδων αλλά κυρίως περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία προσεγγίζουν τα 74 δισ. Θα ζητηθεί από τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που είναι σε ισχύ μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο βελτίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων. Πάντως, από τα πρώτα στοιχήματα του νέου οικονομικού επιτελείου είναι και η ολοκλήρωση των ελέγχων όσων συμπεριλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, τα εμβάσματα του εξωτερικού, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν να ανοίξουν υποθέσεις που είχαν «μπει» στο αρχείο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το 2014 διενεργήθηκαν 117 έλεγχοι σε offshore και εισπράχθηκαν 15,1 εκατ., ενώ ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι 538 υποθέσεων εμβασμάτων με τα ποσά των φόρων και προστίμων που εισπράχθηκαν να ανέρχονται στα 35,49 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή