Νευρικότητα στην αγορά εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

Νευρικότητα στην αγορά εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες πιέσεις δέχθηκαν χθες η ελληνική αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έστειλαν τα δικά τους προειδοποιητικά μηνύματα. Η Μοοdy’s δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» για την Ελλάδα, ενώ η Standard&Poor’s (S&P) υποστήριξε πως μία διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν θα ωφελούσε την Ελλάδα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από χθες το πρωί πήραν την ανιούσα, αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έφθασε στο 14,4% χθες από 11,7% προχθές, ενώ του 5ετούς αναρριχήθηκε στο 11,8% και του 10ετούς στο 9,8%. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραφε από την αρχή της συνεδρίασης πτώση της τάξης του 4%-4,8%, αλλά την ώρα που ανακοινωνόταν η σύνθεση της νέας κυβέρνησης η υποχώρηση άγγιξε το μέγιστο της ημέρας και ανήλθε στο 6,43%. Το επίκεντρο της πτώσης ήταν στις τράπεζες.

Από την πλευρά της, η Moody’s ανέφερε σε χθεσινή της έκθεση για την κατάσταση στην Ελλάδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί «αρνητικό πιστωτικό γεγονός», καθώς επιμηκύνει τα ρίσκα χρηματοδότησης, ρευστότητας και οικονομικής ανάπτυξης που ήδη υπάρχουν στη χώρα. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τον οίκο, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας αναμένεται να αμφισβητήσει τη θέση της τρόικας. Ωστόσο, προσθέτει πως οι επιπτώσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες και θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο οίκος υποστηρίζει πώς «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι κόμματα που έρχονται για πρώτη φορά στην εξουσία και προεκλογικά επικεντρώθηκαν στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες» και εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πιθανότατα θα είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία. Ειδικά λόγω του ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετη σε σχέση με αυτήν των δανειστών, ενώ υπάρχει και το ορόσημο της λήξης του τρέχοντος προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Moody’s σημειώνει ότι οι όποιες περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα αυξήσουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένων των λήξεων εντόκων γραμματίων προς την ΕΚΤ και προς το ΔΝΤ. Ο οίκος υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας περίπου σε 20 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και άλλους πιστωτές του επίσημου τομέα. Παράλληλα, αναφέρει ότι το Ευρωσύστημα κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας συνολικά 28 δισ. ευρώ, από τα οποία 7 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να αποπληρωθούν φέτος, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στο θέμα του χρέους και της συζήτησης για «κούρεμα» των επίσημων δανείων επικεντρώθηκε ο επικεφαλής αξιολογήσεων της S&P, Μ. Κρέμερ. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Κρέμερ υποστήριξε πως «η διαγραφή του χρέους δεν δίνει πολλά στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα». Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η συμβιβαστική λύση στην οποία θα καταλήξουν η νέα κυβέρνηση και η Ευρώπη, ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να πω ποιος θα είναι ο συμβιβασμός. Δεν έχουν αρχίσει ακόμη να διαπραγματεύονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις προσδοκίες του, τα αιτήματά του και τις ελπίδες του στους Ευρωπαίους εταίρους».

Ομως, πρόσθεσε ότι «βλέπουμε κάποιες ισχυρές αντιδράσεις και αυτό δεν αφορά μόνο τη γερμανική θέση για τη διαγραφή του χρέους. Αυτό φαίνεται έτσι, αλλά εκτίμησή μου είναι ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλές ακόμη χώρες, αν όχι η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης». Και σημείωσε ότι «η διαγραφή του χρέους δεν θα πετύχει πολλά για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα», καθώς «τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει νέο χρέος που να λήγει από την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή