Λίγα υπουργεία, πολλοί υπουργοί

Λίγα υπουργεία, πολλοί υπουργοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευσή του για «μικρό» κυβερνητικό σχήμα υλοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας κυβέρνηση 10 υπουργείων, την οποία, ωστόσο, στελεχώνουν, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, 41 άτομα, ήτοι πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος, 13 υπουργοί (μαζί με τους 3 Επικρατείας), 20 αναπληρωτές υπουργοί και 5 υφυπουργοί. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για κίνηση που αποτελεί την αρχή της αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους. Με βάση το σχήμα που ανακοινώθηκε χθες, συγκροτείται 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, του κ. Γ. Δραγασάκη και των 13 υπουργών, το οποίο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση αντί για κυβερνητική επιτροπή.

Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με τη συνεννόηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, θα προεδρεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΕΣΥΟΙΠ), που θα έχει την ευθύνη χάραξης της οικονομικής πολιτικής, αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που θα αναλάβει τις συνομιλίες με εταίρους και δανειστές.

Γ.Γ. Συντονισμού

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και από κοινού με τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ θα εποπτεύουν τη Γ.Γ. Συντονισμού, φροντίζοντας, πρακτικά να εξομαλύνονται άμεσα οι όποιες «δυσλειτουργίες» ανακύπτουν από τη συνύπαρξη των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο έτερος υπουργός Επικρατείας Παν. Νικολούδης είναι ο άνθρωπος δίπλα στον πρωθυπουργό στον οποίο ανατίθεται η άμεση εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών δημόσιας διοίκησης, όπως επίσης είχε προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. Την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης αναλαμβάνει ο τρίτος υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς. Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 σήμερα.

Αναφορικά με τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, στο νέο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται η αρμοδιότητα της βιομηχανίας, η οποία μέχρι σήμερα ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταφορά που θυμίζει την περίοδο της ύπαρξης υπουργείου Βιομηχανίας στο οποίο τότε ανήκε ως αρμοδιότητα η ενέργεια. Η μεταφορά της Γ.Γ. Βιομηχανίας και των αρμοδιοτήτων της από το υπ. Ανάπτυξης, το οποίο πλέον μετεξελίσσεται σε υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προκαλεί ήδη κάποια σύγχυση και αναστάτωση στους εργαζομένους. Μόλις λίγοι μήνες, άλλωστε, έχουν περάσει που η εν λόγω Γενική Γραμματεία και οι εργαζόμενοι σε αυτήν μεταφέρθηκαν στο κτίριο του παλαιού υπ. Εμπορίου, στην πλατεία Κάνιγγος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 με το οποίο συστήνονται τα καινούργια υπουργεία, οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας θα βαρύνουν μέχρι το τέλος του 2015 το υπουργείο Οικονομίας και όχι το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Η υπαγωγή, εξάλλου, της αρμοδιότητας της Ναυτιλίας στο υπουργείο Οικονομίας παραπέμπει στο μοντέλο που εφαρμόστηκε αρχικά στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, με υπουργό τότε την κ. Λούκα Κατσέλη. Επιπλέον, η υπαγωγή του χαρτοφυλακίου των υποδομών στο υπουργείο Οικονομίας είχε εφαρμοσθεί και το διάστημα Ιουνίου 2012 – Ιουνίου 2013 με επικεφαλής τον κ. Κ. Χατζηδάκη.

Στο υπερυπουργείο Εσωτερικών εντάσσεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι που παραπέμπει στη συνένωση των δύο υπουργείων επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, υπό τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Για πρώτη φορά δημιουργείται, τέλος, αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή